ZAPP je het nieuws al gehoord?

Vandaag heb ik voor ‘t eerst artikelen ingesproken voor ZAPP!: een maandelijks magazine met reportages, popmuziek, trends, boeken en film, voor visueel gehandicapte jongeren van 13 tot 19 jaar. Dat inspreken doe ik (gelukkig!) niet alleen: het gaat in duo-presentatie met de al meer ervaren Femke, en met redacteur (en vandaag inval-technicus) Wilfred achter de knoppen.

Het begon allemaal met een oproep op internet. Gevolgd door een stemtest bij Dedicon. En dan zit je zomaar ineens iedere maand een hele middag in een studio van artikel naar artikel te zapp-en.
Heel fijn daarbij: er is volop speelruimte om op zoek te gaan naar onze eigen presentatiestijl. Sterker nog, men wil zelfs heel graag een verjonging & vernieuwing van de stijl. Aan de inhoud van de artikelen mogen we niet veel veranderen, maar aan hóe we het brengen wel. Dus we gaan de komende edities lekker op ontdekkingstocht, en komen dan vanzelf op ‘ons ding’ uit.

Het werk bij ZAPP! is voor mij een mooie manier om weer volop nieuwe dingen bij te leren (of juist af te leren ^_^).
Woorden half-Brabants uitspreken door op het einde medeklinkers weg te laten? Doe maar opnieuw. Halverwege een zin erachter komen dat de klemtoon toch nét anders had moeten liggen? Probeer ‘t nog ‘ns een keer. Een woord vergeten, of je gewoon net even verspreken (en denken dat niemand dat hoort als je maar snel doorpraat)? Nice try :-)

In totaal zijn we zo’n drie uur bezig, maar die vliegen echt om. Niet de laatste plaats omdat je de hele tijd zeer geconcentreerd bezig bent. Want alle teksten die we inspreken zien we op dat moment voor het eerst. Daarnaast moet je (nou ja: ik in ieder geval) ook goed opletten dat je alles duidelijk uitspreekt. En dat je niet te snél gaat praten: want dat soort enthousiasme werkt bij impro heel goed, maar de abonnees (en Wilfred…) worden er minder blij van…!

De resultaten van vandaag worden deze week verder afgemixed & afgerond. Binnenkort kan men dan o.a. meer gaan horen over DJ Braille, een blind Manneken Pis, en over een fanatieke wielrenster die naar de Paralympics gaat. Een kort artikel over geconstipeerde goudvissen is helaas voor deze editie gesneuveld, maar wie weet de volgende keer… ;-)