Winter Station? Vertel eens…!

Morgen is het dan zover: dan sta ik op Winter Station winterse verhalen te vertellen. En op 2e Kerstdag nog een keer :-)

Om te vertellen wilde ik in eerste instantie bestaande verhalen gebruiken. Maar in de afgelopen weken had ik meer dan genoeg inspiratie, en heb ik 2 zelfbedachte verhalen in elkaar gezet. Daarin zitten wel heel veel elementen verwerkt uit verhalen die ik gelezen heb, samen met standaard elementen van (met name) sprookjes. Heel belangrijk is dat in de verhalen treinen een grote rol spelen, en natuurlijk ook Kerstmis!
We vertellen de verhalen in 2 verschillende treinwagons. De 2 verhalen die ik geschreven heb, zijn helemaal op de sfeer en de geschiedenis van de 2 wagons toegesneden. Zo gaat het 1e verhaal over een treinreis van Zwolle naar Utrecht, omdat de wagon waarin ik dat verhaal vertel ook daadwerkelijk op dat traject ingezet werd. Her en der in het verhaal zitten ook feitjes over de wagon verwerkt, en soms verwijs ik letterlijk in mijn verhaal naar zichtbare elementen in de wagon. Het 2e verhaal gaat over een reis met de Oriënt Express, omdat de wagon waarin ik dat vertel van exact hetzelfde type is als wat op die lijn werd ingezet. Dit verhaal is iets langer dan het 1e verhaal, maar is ook een stuk meer sprookjesachtiger, en ik werk er meer met attributen en ‘stemmetjes’ in.

Verhaal 1 klokt vooralsnog in op zo’n 10 minuten, en verhaal 2 op zo’n 15 minuten. Ik merk morgen vanzelf wel aan de respons van het publiek of dat te lang, precies goed, of te kort is. Ik heb al wat manieren bedacht waarop ik beide verhalen eventueel nog wat in zou kunnen korten (langer maken is natuurlijk geen enkel probleem :-). Als back-up heb ik ook nog een variant op het overbekende “Meisje met de zwavelstokjes” achter de hand, waarin ik input uit het publiek verwerk (waar lijkt dat toch op?). En anders improviseer ik ter plekke wel wat ^_^

Ik ben erg benieuwd hoe het gaat worden. Ik merk dat ik wel wat zenuwachtig ben. Niet voor het vertellen an sich, want dat dat wel goed komt, daar heb ik met mijn impro ervaring wel vertrouwen in. Ik ben meer zenuwachtig of de verhalen niet te lang zijn. Kan ik de aandacht van het publiek wel vasthouden? Zijn ze boeiend/spannend genoeg om naar te luisteren?
Bij het 2e verhaal maak ik me qua spannendheid minder zorgen, omdat ik daarin veel meer met stemmetjes en zo kan werken. Alleen is het verhaal misschien weer net te lang voor (hele) kleine kinderen (en/of ongeduldige ouders…). Bij het 1e verhaal heb ik wat twijfels of het wel spannend genoeg is: technisch gezien zit het wel goed in elkaar, maar dat maakt het niet noodzakelijk ook interessant om naar te luisteren.

Oh well, ik ga het morgen gewoon zien. Vanaf 11 uur start het verhalen vertellen, en het duurt tot 16 uur. Het museum zelf is beide dagen open van 10-17 uur. Tussendoor zijn er nog 3 korte optredens tussen de wagons in, dus we hebben in ieder geval 3 pauzes :-)
Ik heb ook geen idee hoe druk het gaat worden. Maar mocht het (even) niet druk zijn, dan kunnen we als verhalenvertellers altijd nog door het museum gaan lopen als een soort van animatie. Misschien kunnen we dan zelfs nog wel een rondje over de schaatsbaan trekken!