Wam Bam Story Slam!

Gisteravond was er voor de tweede keer een Story Slam in café De Ceuvel in Amsterdam. De vriendelijke strijd ging daarbij tussen Toon, Cor en Rob, van het thuisteam. En Richard, Sven (nee, niet mijn broer…) en ikzelf, namens TVA IMPRO.
In één van de toffe ruimtes van De Ceuvel dompelden we ons daarbij onder in het warme & welkome bad dat het publiek en de presentator ons bood. Al improviserend trokken we zo onze baantjes, deden onze ter plekke bij elkaar verzonnen figuren, en kwamen uiteindelijk allemaal lachend en proestend met blije rooie koppies weer uit het ‘water’ :-)

Wat is een Story Slam? hoor ik je vragen. De hoofdmoot is dat om-en-om een speler een verhaal vertelt. Waarover, dat mag je helemaal zelf bepalen. En óók of je dat verhaal (deels) van tevoren voorbereidt of niet. Wel moet het in het Engels – want dat is de voertaal bij de Amsterdamse Story Slams. Het moet bij voorkeur in maximaal 5 minuten: langer doorvertellen levert ‘strafpunten’ op, maar als je verhaal pakkend genoeg is maalt niemand daarom. En als laatste moet je in je verhaal 2 verrassings elementen verwerken: eentje komt daarbij van het publiek (bijvoorbeeld iets wat je doet als je je verveelt) en eentje komt van het andere team. Daarna is the floor yours, en ga je je verhaal zo spannend / komisch / meeslepend mogelijk vertellen. Bizarre details & onverwachte verwikkelingen scoren daarbij meestal veel punten ;)
Na afloop geeft het publiek punten van 1 t/m 10. Eventueel gaan daar nog strafpunten af voor het overschrijden van de tijdslimiet, en/of voor het niet (volledig) gebruiken van de beide suggesties. Maar hé: het draait tijdens de Story Slam niet echt om de punten, dus heel zwaar wordt daar niet aan getild…

De avond is me meer dan prima bevallen! De medespelers waren zeer aangenaam gezelschap, en het publiek was zeer enthousiast & interactief ;-) Mijn verhaal over een klein meisje in de trein, en met als rooie draad if life gives you lemons, make lemonade, scoorde gemiddeld een 8. Daarbij bleef ik keurig nét binnen de tijd, en wist ik aardappelschiller en de man die met een bezem bij curling ‘t ijs veegt probleemloos in mijn verhaal te verwerken ^_^

Ik ga graag nog eens bij een Slam of andere improvisatie story telling voorstelling kijken. De locatie van De Ceuvel maakt dat voornemen extra aantrekkelijk: het is een hip & happening locatie die prettig afwijkend, kleurrijk en creatief in elkaar zit. Ga er dus zeker een keertje kijken!