“Too Much Light…”: liefdesbaby van improv en toneel

Als Improv en Toneel een wilde one night stand zouden hebben, wat zou daar dan uit komen? Het zou zomaar Too Much Light Makes the Baby Go Blind (TML) kunnen zijn :-)

TML is een theatervorm die voortkomt uit de Neo-Futurist-beweging. Een beweging die theater wil vernieuwen, wil experimenteren. Maar vooral ook theater wil maken zonder opsmuk & zonder fancy kostuums of decor: All of our plays are ‘set’ on the stage on front of the audience. All of our ‘characters’ are ourselves… We do not aim to ‘suspend the audience’s disbelief’ but to create a world where the stage is a continuation of daily life.

Een TML voorstelling duurt precies 60 minuten. Op het podium hangen 30 vellen papier met daarop nummers van 1 t/m 30. Iedereen in het publiek heeft een ‘menu’, waarop per nummer een (vaak mysterieuze) titel vermeldt staat.
Bij de start van iedere nieuwe ‘ronde’ mag iedereen in het publiek telkens zo hard mogelijk het nummer roepen van het ‘toneelstuk’ dat men als volgende wil zien. Sommige daarvan zijn serieus, sommige hebben geen enkel doel, en veel ervan zijn knap absurd – het is écht van alles en nog wat.
Een scène loopt door net zolang totdat één van de spelers Curtain! roept. Meteen daarna start de volgende ronde.

Het concept van TML is echt briljant! Wat ook super gaaf is, is dat ze het experimentele in álle aspecten van de voorstelling terug laten komen. Ze willen echt niets op een standaard manier doen. Zodat zowel de spelers als het publiek continu verrast worden & scherp blijven.
Vooralsnog moet Nederland het zonder een bezoek van een Neo-Futurist groep doen. Maar hé: we kunnen natuurlijk ook altijd zélf in Nederland een TML-versie gaan neerzetten. Op dit moment heb ik het te druk met andere dingen (zoveel ideeën, zo weinig tijd…), maar het staat nog wel op mijn – lange – theater bucket list. Maar mocht iemand anders er wel tijd voor hebben om zoiets op te starten: count me in!

Anyway, de beste manier om TML uit te leggen, is om gewoon een voorbeeld te laten zien. Op Youtube vond ik een complete voorstelling (verdeeld over 4 videos). Dus ga er eens goed voor zitten, en onderga Too Much Light… (deel 1):

Stem a.u.b. in met YouTube cookies om deze video af te spelen.
Na instemming kan je content bekijken op YouTube, een dienst die aangeboden wordt door een externe, derde partij.

Zie de YouTube privacy policy

Als je instemt met deze mededeling, zal je keuze vastgelegd worden, en zal de pagina herladen.