Proef geslaagd!

Afgelopen zondag was Proef Leidsche Rijn 2009. Van 12 tot 18 uur heb ik daar, samen met vier anderen, in de blakende zon voor de animatie gezorgd. En ik kan zeggen: de Proef is een succes geweest!

Het lekkere zonnige weer zal zeker aan het succes van de dag hebben bijgedragen, want het was bijna zomers. Ik weet niet hoeveel mensen er exact Proef bezocht hebben, maar het was beslist goed druk. De organisatie wist ook niet hoeveel mensen er nu precies geweest waren: ze kunnen niet het aantal verkochte toegangskaarten tellen, want Proef was gratis toegankelijk. Het feit dat er behoorlijk wat van de aanwezige kramen rond half 6 door hun spullen heen waren, geeft ook wel aan dat er volop geProefd is.

Zoals gezegd waren we met z’n vijven aanwezig voor de animatie. Nard verzorgde een belangrijk deel van de algemene presentatie-onderdelen, terwijl Ferry (van DOGMA), Anneke (van KEK_), Hans (ook van KEK_), en ik, als maffe schoonmaakploeg de mensen vermaakten. Tussen de bedrijven door speelde Nard ook nog de baas van het schoonmaakbedrijf.

We waren al vanaf een uur of 10 aanwezig op het terrein van de Paper Dome (Utrecht). Lekker op tijd aanwezig zijn, vinden we altijd wel prettig namelijk. Dan kun je op je gemak ‘op temperatuur’ komen, en heb je ook nog de tijd om wat met elkaar te kletsen en de eerste ideeën tegen elkaar aan te houden. Ook hadden we zo ruim de tijd om onze uitvalsbasis, de toiletwagen, op te leuken met lekker dierbare witte handschoentjesfoute decoratie. De Paper Dome heeft namelijk wel een bar en zo, maar er zijn geen sanitaire voorzieningen in het gebouw aanwezig. Daarom staat er standaard een toiletwagen bij de ingang van het terrein.
De organisatie had voor een grote doos met allerlei schoonmaakgerelateerde spullen gezorgd. Zo konden we de toiletwagen o.a. opleuken met een droogrekje, gezellige zeepjes, foeilelijke toiletborstels, en ook volspuiten met hele wolken luchtverfrisser uit ruim aanwezige spuitbussen :-) Voor de ingang hadden we prominent een tafeltje neergezet met roddelbladen, het bekende schoteltje voor de muntjes (ook al waren de toiletten gratis), en nog meer feestelijks. De bezoekers werden door met name Anneke en Hans standaard in plat Utregs welkom geheten, en uitgenodigd om toch vooral effe een keer goed van het toilet gebruik te komen maken. Iedereen die daarna netjes de handjes waste, kreeg een snoeppie :-) Omdat ik maar niet overtuigend een Utregs accent kan nadoen (Brabants ligt me beter…) heb ik even lopen puzzelen wat ik dan zou doen, maar uteindelijk kwam ik op een prima invulling uit.

De rolverdeling was min of meer dat we wisselend bij het toilet zaten of over het terrein liepen.
Hans had een grote straatbezem en een mp3-speler met grote koptelefoon bij zich, en liep zo over het terrein. Uiteraard stond hij daarbij meer dan eens op de bezem te leunen, of met het publiek te kletsen. Want de meeste medewerkers van het schoonmaakbedrijf waren niet zo van het harde werken. Ferry speelde een halve rastaman, en liep vooral heel relaxed te zijn, en ging regelmatig ergens staan sjansen met de aanwezige vrouwen/meisjes, of ging ergens liggen meuren. Anneke liep ook rond, en had voor iedereen gratis en voor niets in plat Utregs een leuk woordje over.
Ik had besloten om eens iets heel anders te doen dan anders. Meestal lulpraat ik namelijk tijdens zo’n dag een enorme slag in de rondte. En bij theatersporten is het meestal niet veel anders ;-) Dus als experiment had ik besloten dat ik zondag een rol zou spelen waar ik als enige van de hele ploeg niets zou zeggen. Ook had ik bedacht dat ik iemand met een enorme smetvrees & perfectionisme zou zijn. Daarvoor had ik een klein koffertje met allerlei speciale schoonmaakattributen, wat ik continu vastklemde alsof het mijn meest dierbare bezit was. Daarnaast had ik ook nog eens stoffen witte handschoentjes aan, waarmee ik ieder stofje wegveegde dat ik ook maar ergens zag liggen. Daarbij liep ik fysiek bewust als een behoorlijk leiperd rond, met een wisselend wat treurige of juist wilde blik, korte pasjes, en wat in elkaar gedoken houding. Het was voor de meeste bezoekers dan ook wel duidelijk dat ik geen gewone medewerker was (gelukkig maar!). De mensen van sommige kramen hadden er iets langer voor nodig, en bij sommigen kon je zien dat ze nog een tijdlang zich afvroegen wie die ongelofelijke idioot-met-z’n-koffertje wel niet was. Maar uiteindelijk vond iedereen het maar wat leuk :-)
En zo heb ik dus 6 uur lang (tot exact 18 uur) helemaal niets gezegd. Ook niet als ik alleen met medespelers zat, of met alleen mensen van de organisatie. Ik moest na 6 uur dan ook wel weer even omschakelen ^_^

Ik zal niet zeggen dat de 6 uur dat we er waren zijn omgevlogen, want dat was niet zo. Niet dat we ons verveelden (integendeel!), maar zo rond half 5 begon de vermoeidheid wel flink toe te slaan. Nou waren we ook nog zo snugger geweest om landbouwlaarzen aan te trekken bij ons pak. En die laarzen lopen dus niet echt soepel of zo, dus ik had al vrij snel pijnlijke voeten (en specfiek: tenen). Zelfs gisteren had ik daar nog behoorlijk veel last van, maar vandaag voelt het alweer een stuk beter.
Ik weet zeker dat de organisatie het ook een geslaagde middag heeft gevonden. Er waren dan ook lekker veel bezoekers, en er werd volop geProefd.Aan het einde van de middag werd dan ook met volle overtuiging aangekondigd dat er volgend jaar beslist weer een Proef zal zijn. En afgaande op de geluiden van de aanwezige bedrijven, zullen die er dan denk ik ook allemaal weer bij zijn.
Het vega-aanbod was overigens wat aan de magere kant afgelopen zondag, maar gelukkig was er wel lekkere zoetigheid die wel mocht. Zoals stukjes brownie, en heerlijke taart van Shirley (die uiteindelijk ook nog eens de taartbakwedstrijd won). Dankzij Hans (ik kon het natuurlijk niet zeggen!) heb ik van 1 v.d. kramen ook nog een lekker vega-amusehapje gehad met sesam en zeewier. Yum!

Het is wel duidelijk: ik heb me afgelopen zondag echt prima vermaakt. Het eerstvolgende project, met bijna dezelfde groep spelers, staat gepland voor 17 oktober. Dan zijn wij het Bijzonder Speciale Rechercheteam tijdens de Kindermuseumnacht 2009. Zie ik je dan?

2 reacties bij “Proef geslaagd!”

De mogelijkheid tot reageren is gesloten.