Joost de Butler op het Bartimeus Jaarfeest

Joost de butler: aangenaam!Gistermiddag was bij Bartimeus in Doorn het traditionele Jaarfeest. Bartimeus is een zorginstelling voor mensen die slechtziend of blind zijn. In Doorn zitten veel mensen die daarnaast nog een andere handicap hebben.
De vestiging in Doorn ligt op een enorm groot landgoed. Om een idee te geven: ze hebben een eigen (mini)brandweerkazerne op het terrein. En als je van de ene naar de andere kant van het terrein wil lopen, is een fiets toch echt wel heel handig.
Het terrein is niet alleen heel groot, het is ook enorm groen en heeft vele mooie plekjes. Uiteraard wel aangepast aan de bewoners.

Dit jaar stond het Jaarfeest dit in het teken van ‘Gevoel van toen‘. Via Hans van KEK_ had ik een tijd geleden gehoord dat ze mensen zochten om in het kader daarvan het leven op landgoed Hydepark uit te beelden zoals het 100 jaar geleden was. Dat leek mij, en o.a. nog een aantal andere KEK_ers wel wat! Vooral ook omdat gezegd was dat er mooie kostuums voor ons geregeld zouden gaan worden, met alles erop en eraan. En die belofte werd gisteren ook helemaal ingelost, want onze pakken waren allemaal prachtig.

En zo hebben we gistermiddag van 1 tot 5 uur staan spelen. Het feest speelde zich voornamelijk af rond de prachtige laan die op het landgoed ligt. Langs de hele laan stonden kraampjes waar allerlei informatie over het landgoed te vinden was, waar dingen gedaan konden worden, en waar ook allerlei streekproducten en andere leuke dingetjes gekocht konden worden.
Om het geheel een beetje in goede banen te leiden, om het publiek zo goed mogelijk te verspreiden, en voor het beantwoorden van vragen, liepen er 5 gidsen rond op het terrein. Die hadden een zwart t-shirt aan met op de voorkant de tekst “GIDS”, en op de achterkant een hele grote “I”. Dus het was denk ik voor iedereen wel duidelijk waar deze mensen voor waren :-)
Een deel van de spelers flaneerde de hele middag over het terrein (vooral rond de laan). Daarbij werden gesprekjes aangeknoopt met bewoners en bezoekers. Daarnaast waren er ook nog twee plaatsen waar tafareeltjes neergezet werden. Bij 1 tafareeltje waren o.a. het kindermeisje en de kinderen te vinden.

Het andere tafereeltje bevond zich op de heuvel die aan het ene eind van de laan te vinden is. Het was op deze plek waar vroeger kasteel ‘t Sant stond. Hier stonden 2 partytenten waaronder ‘antieke’ meubels en andere attributen stonden en hingen. Dit beeldde het kasteel uit (of de salon van het kasteel, net hoe je het wil zien :-). Hier zaten het grootste deel van de dag de Heer en Mevrouw van Loon. De Heer Louis van Loon was het hoofd van de hele familie (met o.a. 4 jonkheren), en bulkte van het geld.
Ik liep hier rond als Joost, de Butler. Ik bestierde het huishouden, met als hulpje Saartje de meid. Het verbaast vast niemand dat ik een behoorlijk strenge butler was, zeker richting Saartje ^_^ De momenten dat we samen met de Heer en Mevrouw over het terrein liepen, ging ik iets meer in de licht nichterige Butler stand, inclusief opgetrokken arm (ik was op die momenten ook ‘iets milder’ richting Saartje). Verbazingwekkend genoeg (*ahem*) vond het publiek dat bijzonder vermakelijk ;-)
Ik verwelkomde het publiek/de bezoekers bij ‘het kasteel’. Daarbij stelde ik natuurlijk de Heer en Mevrouw van Loon uit. Wanneer er blinden of slechtzienden bij waren, gaf ik ook aan waar ze precies zaten, en beschreef ik hun kleding. Tegen iedereen zei ik dat ze vooral de Heer en Mevrouw voor een praatje moesten benaderen, want het waren echt net gewone mensen :-) Zeker de bewoners vonden dat allemaal erg leuk, en vonden het ook wel spannend om dan aan de kleding van de Heer en Mevrouw te voelen en met ze te praten.
De organisatie had ook nog voor 4 dozen bonbons gezorgd, en deze “exquise chocolade heerlijkheden” deelde ik ook uit aan het publiek. Vanzelfsprekend vergat ik niet om de Heer en Mevrouw ook zo nu en dan een bonbon te geven. En op te letten of ze nog genoeg thee hadden!

Al met al is de middag omgevlogen. En het was ongelofelijk leuk om te doen. Tegen het contact met de bewoners zag ik van tevoren wel een beetje op. Niet dat ik ze eng of vreemd vind, maar ik wilde voorkomen dat ik ze ‘verkeerd’ of ‘onhandig’ zou benaderen. Ik merkte gisteren al snel dat de bewoners juist heel snel tevreden zijn, dat ze eigenlijk alles prachtig vonden, en dat ze gewoon heel hartelijk en vrolijk waren. Dat stimuleerde enorm!
Via-via hoorde ik dat iedereen erg te spreken was over mijn rol/karakter. En ik moet zeggen dat ‘Joost’ ook wel een karakter was dat me heel goed lag. En als ik dan eenmaal lekker in zo’n karakter zit, dan praat ik ook net zolang door tot je me weer uitzet (de Heer en Mevrouw van Loon moesten soms erg hun best doen om niet te lachen om mijn teksten). Mensen vonden dat ook zo leuk: dat ik zo goed in m’n rol bleef. Sommigen probeerden me er wel uit te krijgen, maar dat was voor mij juist een uitdaging om er nog een schepje bovenop te doen ;-) Ik merk ook dat als zo’n karakter goed loopt, dat ik helemaal niet over mijn tekst en grapjes hoef na te denken: die komen gewoon vanzelf, omdat ik zeg wat in me opkomt.
Er zijn gisteren volop foto’s gemaakt door allerlei mensen. Ik ben wel benieuwd hoe die geworden zijn (kan ik ook een beetje gezien wat ik gisteren nog op andere plekken gemist heb :-) Verder wil ik dit (wederom) zeker vaker doen. Ik vonnet leuk!!

2 reacties bij “Joost de Butler op het Bartimeus Jaarfeest”

  1. Jaarfeest

    Hallo Bjorn, ik was aan t googlen op nieuwsberichten over het Jaarfeest en toen kwam ik hier terecht! Samen met Annette en Angelique heb ik het feest georganiseerd, ik loop stage bij Bartimeus. Wat een leuk stukje heb je geschreven hierover! Ik ben blij om te lezen dat je het leuk hebt gevonden, ik vond je erg goed in contactleggen en enthousiasmeren. Daarom wilde ik je vragen of ik jou stukje in mijn verslag mag zetten, als feedback zeg maar. Ik hoop dat het je het goed vindt. Je kunt me mailen op jstouthamer@bartimeus.nl

    Alvast bedankt. Groetjes JUdith

  2. Zoals ik je al gezegd heb, deed je het gisteren echt geweldig goed! Ik (die in het publiek rondliep) hoorde van alle kanten dat die butler zo leuk was en zo goed in zijn rol bleef. Je was absoluut de gangmaker van het deftige gezelschap. Typetjes spelen, dat doe je goed! ^_^

De mogelijkheid tot reageren is gesloten.