Bijzonder Speciaal Kinderspel!

Op zaterdagavond 17 oktober was in Utrecht de Kindermuseumnacht 2009. Aan deze bijzondere avondopening in het kader van de Culturele Zondag in Utrecht, deden 10 musea mee waaronder het Geldmuseum. Alle kinderen van 6 tot en met 12 jaar met lef, fantasie en uithoudingsvermogen werden uitgenodigd voor een avond voor echte ontdekkers en avonturiers die niet bang zijn in het donker.

Enkele medewerkers van het Geldmuseum hadden ons in actie gezien tijdens De Grote Geldmarkt in Leidsche Rijn. En het leek ze erg leuk als we ‘ook zoiets’ kwamen doen tijdens de Museumnacht opening van het museum in oktober. En dat wilden we wel!
Een tijd later zagen we een bericht op de site van het Geldmuseum staan waarin Het Bijzonder Speciale Rechercheteam werd aangekondigd, met daarbij onze namen. Dat was voor ons een beetje een verrassing, maar het zorgde er weer wel voor dat we zelf niet hoefden te gaan bedenken wat we neer zouden gaan zetten ;-)

En dus meldden wij ons gisteren aan het begin van de avond bij het museum. “Wij” dat zijn Anneke, Hans en Victor (van KEK_) en Ferry (van DOGMA). Een paar weken geleden hadden we al onze kleding uitgezocht, en daarbij waren 3 groepjes ontstaan. Anneke en ik zouden een bewakingsduo gaan neerzetten, Hans en Victor zouden een rechercheursteam à la “Derrick” neerzetten, en Ferry zou de boef/de dief gaan spelen. Omdat het publiek uit 6-12 jarigen bestond, was al wel duidelijk dat het niet te eng en ook niet te grof of geweldadig kon worden. Totaal over-de-top typetjes neerzetten leek ons weer wel erg verantwoord :-)

Hans en Victor liepen rond om (o.a.) waar nodig ruimtes af te zetten voor een uitgebreid sporenonderzoek. Alle hulp die de kinderen daarbij konden bieden, was van harte welkom. En dat lieten ze zich geen 2 keer zeggen!
Ferry liep rond als Patrick de Boef. Hij was in een donker pak gekleed, en had een zwarte muts + gezichtsmasker op, zodat onmiddelijk duidelijk was dat hij De Boef was. Hij sloop rond van plek naar plek, en probeerde kinderen om te kopen zodat ze hem toch vooral niet zouden verraden aan De Rechercheurs of De Bewaking. We hadden van het museum zakken vol met sleutelhangers gekregen, met daaraan oude muntjes (guldens, stuivers, etc.). De Boef gebruikte die als steekpenningen, terwijl de rest v.h. team ze als beloning voor tips rondom De Boef gebruikte. Het was heel frappant om te zien dat sommige kinderen daarbij heel stellig waren in het absoluut niets aannemen van De Boef (sommigen werden zelfs boos op hem!), terwijl andere kinderen het gretig aannamen… om vaak binnen een halve minuut De Boef te verraden aan De Bewaking of De Rechercheurs! Fijn zo :-) De Boef wist overigens toch vaak weer te ontsnappen (je snapt er niets van ;-) waardoor wij telkens weer door het hele gebouw hem opnieuw op moesten sporen.
Bij het passen van de kleding, waren we hele kleine spencer tegengekomen. Ik had die aan, en dacht meteen “dat moet je gebruiken”. Het zag er namelijk ongelofelijk sullig uit, en Anneke zag er – met het jasje aan – heel stoer uit. Dus het leek ons wel een goede rolverdeling dat Anneke stoer en doortastend was en niet zoveel zei, terwijl ik eromheen zou drentelen als een onzekere, wat slungelige bewaker-in-opleiding. Ik praatte Anneke daarbij vaak letterlijk na, en vroeg echt bij alles of dat wel zo hoorde en of het wel veilig was. En als Anneke even niets zei, dan sprak ik wel stotterend mensen aan, of liep hardop over vanalles en nog wat na te denken. Want ik snapte er maar allemaal niets van ;-) Heb ik een paar weken bij Proef 6 uur lang niets gezegd, gisteren heb ik in 4 uur meer dan genoeg voor 8 uur gezegd ^_^

Om 19.00 uur begonnen Anneke en ik de avond bij de tijdelijk ingang van het museum tijdens de Museumnacht. De kinderen (en ouders) kwamen namelijk via de beveiligingsingang van het museum binnen (normaal is deze ingang in gebruik voor de medewerkers, en ze worden hier gescreend zodat ze geen munten of biljetten mee naar buiten kunnen nemen). De 2 heren van de échte beveiliging hebben zich de hele avond erg geamuseerd met wat wij allemaal aan het neerzetten waren. We hebben dan ook 1000 keer “alles onder controle” naar ze geseind in hun hok (met kogelbestendig glas & beveiligingsmonitoren).
Bij binnenkomst ‘scanden’ we de mensen met zo’n ding wat ze op Schiphol ook gebruiken om je te scannen op metalen voorwerpen (nou ja: het was eigenlijk een gedemonteerd vergrootglas – maar geen kind die dat zag ;-). Ook waarschuwden we hen dat we het allemaal best onder controle hadden, maar dat er nog wel een Boef rondliep. Ze moesten dus wel goed op hun spullen passen. En als ze (met name de kinderen) tips hadden over waar De Boef was, dan moesten ze dat maar snel aan ons melden. Alle tips beloonden we met een sleutelhanger-met-muntje.
Nou, die beloningen hebben we heel wat uitgedeeld (bijna 300, om precies te zijn!)… We hadden niet kunnen vermoeden hoe bloed-fanatiek de kinderen de opdracht zouden oppakken. We werden de hele avond aangeklampt door kinderen die wilden aanwijzen waar de dief was. Soms werden we half meegesleurd en/of rende er een hele kudde dolenthousiaste kinderen voor ons uit om de weg te wijzen. De Boef werd bij dit alles door de kinderen weinig zachtzinnig behandeld. Op sommige momenten hingen er echt 15-20 uitzinnige kinderen aan zijn kleding, die hem allemaal vasthielden zodat hij niet kon ontsnappen. Soms werd het daarbij wel wat erg chaotisch en fysiek (Ferry is flink geduwd, geknepen, e.d.!), dus dan voerden we hem even af naar de gevangenis (lees: de 1e verdieping, waar de bezoekers van de Museumnacht niet konden komen). Hadden we dat niet gedaan, dan had Ferry het einde van de avond niet heel gehaald…!

Het is de hele avond heel druk geweest. Er zijn in totaal zo’n 450 bezoekers naar het Geldmuseum gekomen, waarbij met name het eerste uur heel erg druk was. Uit de reacties van de kinderen & ouders konden we wel opmaken dat iedereen zich prrrrima vermaakt heeft. En niet geheel onbelangrijk: men had de avond als zeer veilig ervaren ^_^ De medewerkers van het museum waren ook zeer tevreden over de avond, en hebben ons ook heel wat complimenten gegeven over onze ‘act’ (altijd fijn om te horen!).

3 reacties bij “Bijzonder Speciaal Kinderspel!”

  1. Oui, iek eb kenoten

    Iek had et niet overleefd zonder de koede zorken van de beveiligieng. Mijn dank is kroot. Iek ben al mien steekpenningen kwijt, maar ben rijker vertrokken.

    Au revoir,
    Patríck

De mogelijkheid tot reageren is gesloten.