Lekker samen in de Cast zitten :-)

Ik had nog niet genoeg te doen (*kuch*), en daarom doe ik sinds deze maand mee aan de Musicalproductie Ensemble cursus van Parnassos.
Bij deze cursus maak je kennis met allerlei aspecten van het spelen in het ensemble van een musicalvoorstelling. Je ervaart hoe het is om meer voorstellingen achter elkaar te spelen, om te wisselen tussen typetjes, je gaat aan de slag met (meerstemmige) koorzang, beweging, en ‘mise en scène’.

Dat alleen al zou de cursus voor mij interessant maken (je kan niet altijd de hoofdrol in een musical spelen… ;-). Maar de grote kers op de taart, is dat je bij deze cursus ook meerdere keren meespeelt bij een daadwerkelijke muziektheater productie!

Deze productie is de musical / rockopera Chez / de / sans vous. Die wordt primair uitgevoerd door theatergroep Zest, ondersteund door onze ensemble groep, samen met nog een ander (groot) theaterkoor.
De voorstelling speelt zich af tegen de achtergrond van de Vrede van Utrecht: de Europese vredesonderhandelingen die in 1712 en 1713 plaatsvonden in Utrecht. Tijdens deze onderhandelingen waren er veel buitenlandse gezanten met hun gevolg in de stad. De bordeel- en toneelverboden die in die tijd van kracht waren, werden daarom (tijdelijk) opgeheven. Dit levert natuurlijk volop materiaal op voor een Rockopera met veel spektakel!

Tijdens de repetities die we tot nu toe gehad hebben, heb ik al gemerkt dat ensemble werk écht wel hard aanpoten is. Maar dat het ook erg leuk is om met de hele groep allerlei dingen gezamenlijk neer te zetten. Vooral de samenzang muziekstukken zijn pittig, maar ook heel mooi om te horen. En ze zitten vol leermomenten ;-)

Niet alle spelers van Zest kunnen bij alle voorstellingen aanwezig zijn. En het is natuurlijk altijd verstandig om ‘back-up’ opties te hebben: de zogenaamde understudy-rollen. En… ik mag er ook eentje van invullen!
Ik word understudy voor de rol van de Franse gezant Melchior de Polignac (hier rechts staat ie). Hij is het feitelijk ook die verantwoordelijk is voor de naam van de voorstelling. Hij liet de Republiek der Nederlanden tijdens de onderhandelingen namelijk fijntjes weten dat het allemaal Chez vous, de vous, sans vous was: bij u, over u, (maar) zónder u” (want: we hadden bitter weinig in te brengen). Snap!

Oh ja: de speeldata van de voorstelling zijn bekend & (bijna) definitief. Ze zullen in ieder geval in de laatste 2 weken van juni gaan plaatsvinden (met name ‘s avonds).
Hou dus ruimte vrij in je agenda. Zeker op 22 juni, want dat is de datum waarop ik in de planning sta om (eenmalig) ensemble-lid af te zijn, en de rol van Melchior mag gaan spelen! (Dat gaat de komende maanden een flinke bak tijd & energie van me vragen, maar dan heb je ook wat!)