Jerry Springer The Opera

Afgelopen vrijdag zag ik bij “RTL Boulevard” een kort item voorbij komen over de opera/musical “Jerry Springer The Opera“. Deze voorstelling draait op dit moment in Engeland, en zou – zo hoorde ik toen – gisteravond ook op de BBC uitgezonden worden.

Gisteravond had BBC2 een hele Jerry Springer avond, en daar zapten we min of meer toevallig voorbij. We vielen in het bezoek wat Ruby Wax bracht aan de studios waar de Jerry Springer show wordt opgenomen, en dat was zoals gebruikelijk weer erg komisch (Ruby Rules!). Daarna volgde een soort van korte making of-video, en dat zag er allemaal dusdanig hilarisch uit dat we besloten om in ieder geval het begin van deze ‘opera’ eens te gaan bekijken.
De uitzending van deze voorstelling was en is overigens zeer omstreden in Engeland. Dit komt o.a. doordat er nogal wat grove taal in voorkomt (naar verluidt meer dan 1000 keer ‘fuck’), en omdat er flink wat heilige Katholieke huisjes omver geschopt worden (zo wordt Jezus als ‘gay’ neergezet, en loopt in een soort van luier rond). In het over het algemeen nogal kuise en preutse Engeland is dat natuurlijk ernstig “not done”.
Maar wat bleek? Het is een hi-la-ri-sche voorstelling – in ieder geval IMHO. Het geheel heeft alle kenmerken van en opera, maar dan dus met de Jerry Springer show als thema. Dat levert onvergetelijke scènes op, zoals die waarbij het koor “bitch”, “whore” en aanverwante zaken loopt de scanderen, uiteraard in keurige Opera zangstijl (het wordt dus ook tig keer herhaald), precies zoals het Jerry Springer publiek dat normaliter ook doet. De gasten ‘praten’ (lees: zingen) ook in opera-stijl tegen elkaar, en wat ze zeggen is verre van netjes (ook hier weer veel ass, bitch, en dergelijke). Op de site kun je stukjes van de gezongen nummers beluisteren: dat geeft je een vrij aardig idee van hoe de voorstelling klinkt.
Ons voornemen om alleen het begin van de voorstelling te bekijken, werd al snel losgelaten, en zo hebben we van 11 tot 1 uur enorm zitten te genieten van het geheel. We waren het erover eens dat als de BBC dit kan uitzenden, dat dan voortaan alles gewoon uitgezonden kan worden (zonder enige cencurering). Ik vind het overigens zeer lovenswaardig en gedurfd dat de BBC, ondanks de protesten, de uitzending toch doorgezet heeft, mede ook met als argument dat dit soort zaken ook getoond moet kunnen worden, en dat ze niet alleen maar rekening willen houden met de wensen van (streng) gelovige kijkers, maar ook met de wensen van al die andere kijkers.

Ik zie deze voorstelling nog niet zo snel naar Nederland komen – tenminste: niet onder supervisie van Joop –  maar mocht het toch gebeuren, dan zou ik meteen in de rij gaan liggen voor kaartjes!
Verder vond ik de voorstelling vanuit theatersport-oogpunt ook nog erg boeiend (en leerzaam…) omdat het weer veel inspiratie geeft m.b.t. hoe je een Opera game nog meer invulling kunt geven :-))