Wordt het best met dit manifest

Een boek met de titel How To Be The Greatest Improviser On Earth schept de nodige verwachtingen. Of maakt op z’n minst meteen duidelijk dat het hier om een boek van Amerikaanse komaf gaat ;-) En het is zeker een prima boek, maar of het ook The Greatest is…?

De hoofdmoot van dit boek van Will Hines zijn een aantal principes die volgens hem je tot de best mogelijke improvisatiespeler (kunnen) maken. Denk daarbij aan principes als Ben aanwezig, Ben veranderbaar, Ben moedig, Ben Authentiek, en Ben gezond. Principes die de kapstok vormen voor een boek wat prima wegleest (ik heb het in 2 dagen uitgelezen). Geen van die principes zijn volledig nieuws, zeker niet wanneer je al andere improvisatie boeken gelezen hebt. Maar door de volgorde waarin ze staan, en de helderheid van de presentatie, vormt dat geen bezwaar.

En het blijft gelukkig ook niet alleen maar bij principes – bij ‘theorie’. Want ieder hoofdstuk is voorzien van vele anecdotes & voorbeelden van scènes die het principe van dat hoofdstuk illustreren. Altijd fijn. En er staan ook oefeningen in om aan het principe in kwestie te werken. Ook altijd fijn!
De hoofdstukken volgen elkaar vrij logisch op, en zijn op zichzelf staande verhalen. Dus mocht je nou weinig tijd hebben en/of licht ongeduldig van aard zijn, dan kan je ook alleen maar de hoofdstukken lezen die jouw interesse hebben :-)

Ik kan het boek zondermeer aanraden. Wat helpt is dat het aantrekkelijk geprijsd is: het digitale boek kost je 7 dollar, dus daar hoef je het niet voor te laten…!