“Vijftien – ‘ns even zien…!”

Een veelzijdige opwarmer die je helemaal in kan vullen afhankelijk van de stemming, groepssamenstelling, en wup-behoefte van dat moment ;-)

Hoe werkt het?

Zet alle spelers in een ruime cirkel, en kies een startspeler.
De eerste ronde van de vorm is heel eenvoudig: beginnend bij de startspeler tellen we met de klok mee hardop naar vijftien. Dus de startspeler zegt één, de speler die daarna komt zegt twee, enzovoorts. (Mocht de kring kleiner zijn dan 15 personen, dan ga je gewoon verder met het aftellen bij de startspeler.)

De speler die vijftien zegt, mag nu één van de cijfers van 1 t/m 14 uitkiezen. Dat moet een cijfer zijn wat nog niet veranderd is.
Hij mag nu aangeven wat er in plaats van dat cijfer gezegd of gedaan gaat worden. Kies iets wat niet al gekozen is, wat niet te lang duurt, en iets wat iedereen in de kring kan doen. De speler kan er bijvoorbeeld voor kiezen dat in plaats van vijftien er nu 2x in de handen geklapt wordt (of dat er bijv. waar is het feestje? geroepen wordt).
De volgende speler op de kring begint nu weer met tellen bij één, en we herstarten het proces. Is bijv. het cijfer 2 vervangen, dan wordt dat dus: (startspeler:) één, (speler daarnaast:) 2x klappen, (speler daar weer naast:) drie, etc.

Je gaat zo door totdat alle cijfers – behalve 15 (of welk eindcijfer je gekozen hebt) – vervangen zijn door iets anders. Als iedereen nu helemaal hyper is, doe je gewoon nog een ronde. En als iedereen het gevoel heeft dat zijn hoofd ontploft van alles onthouden, ga je door naar wat anders ^_^

Tip / variatie

  • Als je de opwarmer makkelijker wil maken (qua onthouden), of korter, kan je altijd met een lager nummer dan 15 werken. Ben je met precies 15 spelers, kies dan bijv. 14 of 16 als eindcijfer, zodat niet steeds dezelfde speler een cijfer mag vervangen;
  • Als iemand een fout maakt (bijv. verkeerde cijfer zegt, of verkeerde vervanging uitvoert, of het niet meer weet), dan kan je evt. daarvoor een ‘straf’ bedenken. Bijvoorbeeld dat die speler dan een keer moet juichen, of dat de hele groep welgemeend Ohhhhhh…. roept;