Pose! Concentratie! Ninja!

Een actieve warming-up met elementen van concentratie, accepteren (durf te verliezen!), en fysiek spel. Dus kies die krachtige pose, zet je zintuigen op scherp, en… Ninja!

Hoe werkt het?

Je oefent deze warming-up het beste eerst in groepjes van 2 spelers.
Ga in zo’n groepje tegenover elkaar staan, met je handen tegen elkaar. En buig even respectvol naar elkaar.
Tel dan terug: 3, 2, 1, Ninja!
Spring dan allebei een stukje achteruit, en neem een typische ninja pose aan. Daarbij moeten je handen zich voor je lichaam bevinden.

Speler 1 mag nu met één snelle en vloeiende beweging proberen om een hand van speler 2 aan te tikken. Zodra speler 1 aanvalt (maar niet eerder), mag speler 2 ook in één vloeiende beweging de aanval ontwijken.
Vervolgens probeert speler 2 hetzelfde bij speler 1.
Herhaal dit totdat het een speler lukt om de hand van de andere speler te raken.

Een aantal belangrijke spelregels (om het fair en sportief te houden):

 • Je handen mag je nooit voor anderen verbergen, bijv. door ze in je zakken te steken, of in je oksel te stoppen;
 • Na het uitvoeren van een aanval of verdediging, bevries je in de positie waarin je eindigt;
 • In plaats van aanvallen, mag je er ook voor kiezen om (op de plaats) een nieuwe basishouding/pose aan te nemen. Je mag deze optie niet 2 beurten op rij kiezen;
 • Alleen de handen van je tegenstander tellen als doel: niet zijn armen, polsen, e.d.;
 • Bij iedere beweging die je maakt (aanvallend of verdedigend), moet altijd 1 voet op de grond blijven staan. De andere voet mag je gebruik om (bijv.) op rond te draaien;
 • De bewegingen gaan vaak snel, dus je kan niet altijd goed zien óf, c.q. wáár, iemand geraakt werd. Ben daarin eerlijk naar elkaar, en durf te verliezen;

Bij 3 of meer spelers zijn de regels bijna hetzelfde. Alleen wijs je een startspeler aan, en die valt de speler aan die met de klok mee naast hem staat. En de aanvallende beurt schuift daarna telkens 1 plek in de kring op.
Verder geldt dat alle spelers starten met de gezichten naar elkaar toe.
En heel belangrijk is dat je uitsluitend mag bewegen wanneer je aanvalt, of aangevallen wordt. Als je beweegt wanneer je niet aan de beurt bent – bijv. bij een schijnbeweging – ben je af.

Zie, om een beeld erbij te krijgen, deze en deze video.

Variaties

 • Toe-to-Toe:

  dit is een 1-op-1 variant, waarbij je altijd met de tenen tegen elkaar staat. Dus echte close combat!

 • Vrije aanval:

  Bij 3 of meer spelers ga je normaliter de kring rond, maar in deze variant mag je zelf kiezen wie je als volgende aanvalt. Iedereen moet dus scherp blijven!

 • Ultimate Ninja:

  Bij deze variant mag je elkaar zowel op handen als op voeten aftikken. Ook is het aan de grond houden van 1 voet niet meer verplicht: je kan dus springen, rollen, e.d.;