Lekker warm-dansen

Omdat bijna iedereen wel kan dansen, is dat perfect om een warming-up mee in te vullen. Combineer dat met een focus op samenwerken & samen dansen, en deze WUP kan bijna niet meer stuk…!

(Deze warming-up is afkomstig uit een workshop die ik bij Tim Orr gevolgd heb. Dus hij verdient alle credit hiervoor!)

Voor deze opwarmer heb je een (flinke) verzameling van allemaal verschillende & dansbare muzieknummers nodig, van snel tot langzaam, eventueel gemonteerd in één doorlopend mix. Zorg daarbij dat je nummers met een kort intro kiest, zodat de energie lekker in de groep blijft zitten.

Je kan de opwarmer in twee variaties spelen. Bij de 1e variant ligt de aandacht met name op groepsfocus, terwijl de 2e variant meer energieker van inslag is.

Variant 1: losse dansers

Bij deze variant staat initieel iedereen verspreid over de ruimte stil. Daarna begint er één persoon te dansen. De regel is daarna dat er op ieder moment 1 persoon op de muziek aan het dansen is. Die persoon danst net zolang door totdat iemand anders de focus/dans overneemt door te beginnen met dansen: de dansende persoon mag dus niet zelf stoppen. Op deze manier wordt er – liefst lekker vaak – van danser gewisseld.

Daarna breid je het uit, en wordt de regel dat er op ieder moment 2 personen aan het dansen zijn. Moedig die ook aan om de hele ruimte te gebruiken.
Voer zo geleidelijk aan het aantal dansers op tot circa de helft van de totale groepsgrootte. Of tot aan de volledige groepsgrootte voor één groot dansfeest ^_^

Variant 2: dansen in groepjes

Bij deze variant danst iedereen. Je start door iedereen te laten dansen op de muziek.
Daarna wordt er telkens (door de trainer) om bepaalde groepjes gevraagd. Zijn er bijv. 11 spelers, dan kan je om 1 groep van 5 en 1 groep van 6 vragen. Of 3 groepen van 3, en 1 groep van 2. Of 4 solo’s en 1 groep van 7. Enzovoorts.
Benadruk dat men de gevraagde groepjes zo snel mogelijk moet vormen, zonder daarbij te praten. Per groep gaat men vervolgens samen dansen in zoveel mogelijk dezelfde stijl.

Wissel zo meerdere malen de groepjes. Dans in totaal niet langer dan een minuut of 10, want deze vorm is vaak ongemerkt behoorlijk inspannend!

Wil je met je team werken aan meer van dit soort muzikale vormen? Schakel me in voor een training!