Treedt eens zonder pardon buiten je eigen comfort zone

Morgenavond start ik bij KEK_ met de eerste avond (van een reeks van drie opeenvolgende trainingen) rond de comfort zone van spelers. De meeste spelers bij KEK_ hebben nu meerdere jaren ervaring, en je merkt dat iedere speler wel zo zijn eigen ‘populaire nummers’ heeft. Oftewel: bepaalde manieren van spelen waar je als speler makkelijk op terugvalt, bijvoorbeeld wanneer je even niet meer weet wat je moet doen.
En op zich is met zo’n vangnet niet echt iets mis, zolang het maar geen standaard onderdeel van je spel gaat worden. Want dan word je voorspelbaar, en verras je je medespelers én jezelf onvoldoende (of zelfs niet meer).

Bij mij speelde al een hele tijd het idee, om met de spelers in een aantal trainingen heel bewust op zoek te gaan naar wat ze vaak neerzetten… en dan précies het tegenovergestelde te gaan doen.
Dus zet je als speler vaak typetjes neer? Ga dan eens aan de slag met geloofwaardige karakters. Ben je typisch iemand die altijd scènes start & opzet? Ga je dan eens puur richten op ánderen ondersteunen bij het starten van een scène. Enzovoorts…
"U bevindt zich hier..."Eind vorig jaar heb ik dit idee bij KEK_ voorgesteld, en iedereen was meteen enthousiast. En morgenavond gaan we er dus voor het eerst daadwerkelijk mee aan de slag!

Voor de eerste avond heb ik meteen alle spelers huiswerk gegeven: zet (als het kan) voor iedere speler op papier welke spelkwaliteiten deze speler vaak inzet, en welke speelkwaliteiten de speler niet of heel weinig inzet (maar wél in zich heeft). Het interessantst zijn daarbij – wat mij betreft – de antwoorden op de laatste vraag. Want daarin zitten de waardevolle speeltips die de spelers voor elkaar hebben.
Ik heb de spelers daarbij gevraagd om beide vragen óók voor zichzelf te beantwoorden. Zo kan je namelijk heel mooi vergelijken of jouw idee van je (standaard) speelstijl, overeenkomt met dat van anderen.

Ik ben heel erg benieuwd wat de trainingen op gaan leveren. De opzet van de eerste avond heb ik helemaal uitgewerkt, en voor de zekerheid ook nog tegen een vaste docente van onze groep aangehouden. De opzet van de 2e en 3e avond heb ik bewust nog niet gemaakt: die wil ik helemaal af laten hangen van de resultaten van morgenavond.
Daarbij voel ik een groot gevoel van verantwoordelijkheid. Ik wil namelijk heel graag van de drie avonden een succes maken. Én ik wil heel goed in de gaten houden, dat de ontdekkingstocht voor de spelers spannend & uitdagend is, zónder dat het doorschiet naar frustrerend of onaangenaam!
Het zal dus drie woensdagavonden lang voor de trainer zeker zo hard werken zijn als voor de spelers. Maar het komt allemaal vast goed…!

Opmerkingen zijn niet meer mogelijk.