Train de trainer

Vanavond heb ik alweer les 6 (van 10) verzorgd, van de basiscursus Theatersport die ik aan een groep collega’s geef. En wat ik vanavond wederom ervaarde, is dat ik als trainer zéker zoveel van zo’n training leer, als dat de cursisten doen. Train de trainer, zeg maar :-)

Wat leerde de groep van mij? Ze leerden vanavond om elkaar te laten stralen. Het belang van goed met elkaar samenspelen & samenwerken. En wat er bedoeld wordt met het theatersport credo “durf te falen“. En die boodschap kwam goed over, merkte ik.
Ik word er iedere keer weer erg blij van, wanneer de cursisten vanzelf al de belangrijkste lessen uit oefeningen en games kunnen halen. Dat de les zich bijna – bij wijze van spreken – vanzelf geeft.

Ik kan wel aan alle kanten zijwieltjes op de les schroeven, en zachte kussens op de harde theoretische ondergrond leggen, maar dat is helemaal niet nodig.

Wat leer ík van de groep? Nou, vooral dus dat laatste: dat een groep als deze vanzelf wel op de belangrijkste dingen uitkomt. Ik bedoel: ik kan wel aan alle kanten zijwieltjes op de les schroeven, en zachte kussens op de harde theoretische ondergrond leggen, maar dat is helemaal niet nodig. De cursisten verlangen dat ook niet van me. En ze vinden het al helemaal niet erg als het dan toch eens ‘mis’ gaat. Je ziet dat ze het gewoon nog eens proberen (en soms nog eens, en nog eens…), en er dan meestal gewoon prima uitkomen. En dan ook veel blijer zijn dan met die zijwieltjes eraan, want nu hebben ze het zélf uitgevonden. Meer moet je als docent/trainer dan niet (willen) doen!
De groep leert me ook meer dan eens dat de kenmerkende ‘jonge honden’-energie en speelhouding van zo’n (nog) niet ervaren groep, heel aanstekelijk is. En dat wat ze doen téchnisch misschien nog wel eens wringt, maar dat ze dat zondermeer compenseren met spel vol frisheid, ongeremdheid en puurheid. Wat vaak zeker zo fijn & amusant is om naar te kijken, als het spel van een ervaren, filterende, in z’n hoofd streng regisserende speler!

En zó worden alle aanwezigen bij deze lessen er uiteindelijk beter van ;-)