Op zoek naar verrassend spel met de Theatersport Zoekmachine

Zelfs de meest standaard suggesties – zoals bakker en zwembad – worden bij de Theatersport Zoekmachine game omgevormd tot iets heel interessants & onverwachts!

Aan het publiek wordt uitgelegd dat ze een experimentele theatersport zoekmachine kunnen gaan uittesten. Hij werkt als de zoekmachines die men van Internet kent, maar de zoekresultaten bestaan niet uit Internet pagina’s maar uit (stukjes) theatersport scènes…!

Hoe werkt het?

De Zoekmachine wordt gespeeld met 4 spelers. Drie daarvan gaan op een rij op het podium staan.
De 4e speler vraagt aan het publiek een woord of term die men in de zoekmachine wil stoppen, bijvoorbeeld zwembad of verboden liefde. Ontmoedig het roepen van concrete vragen, omdat men dan ook een echt antwoord verwacht. Onthou de persoon uit het publiek van wie de uiteindelijk gekozen gebruikte input komt.

De 3 spelers gaan nu vrij associëren op dat wat geroepen is. Dit duurt niet langer dan een seconde of 10. Daarna stappen de spelers 1-voor-1 uit de rij naar voren, en laten zien wat voor associatie ze bij de input bedacht hebben. Wat een speler roept/speelt, kan vanalles zijn: de eerste zinnen van een monoloog, een enkele kreet, een (stukje) moderne dans, etcetera. Het gepresenteerde ‘zoekresultaat’ bevat idealiter nooit meer dan 1 of 2 zinnen tekst.

Degene uit het publiek die de oorspronkelijke input heeft geleverd, wordt nu gevraagd op welke van de 3 zoekresultaten hij ‘door wil klikken’.
Het gekozen zoekresultaat wordt nu gebruikt als het ingrediënt voor een vrije scène. De enige regel die daarbij geldt, is dat het gekozen resultaat ook datgene is wat men als eerste ziet en/of hoort bij de start van de scène. Dat begin wordt ook neergezet door de speler die dat zoekresultaat heeft neergezet: dit om te voorkomen dat een speler maar wat roept, en hoopt dat de medespelers daar wel wat van kunnen maken :-)

Als de gespeelde scène aan de korte kant uitvalt, kan eventueel de aandrager van de input gevraagd worden of hij het zoekresultaat nog verder wil verfijnen. In essentie komt dat neer op het opnieuw doorlopen van de gehele procedure, maar in de nieuwe scène komen dan elementen uit de eerdere scène terug.

Variant: je kan ook toestaan dat de scène niet persé met het gekozen zoekresultaat moet beginnen. Wel geldt nog steeds dat het de eerste tekst of het eerste spel is van de speler die het zoekresultaat neergezet heeft. Het is echter mogelijk dat andere spelers daarvoor al ander spel in de scène neergezet hebben. Dit biedt je zo meer bewegingsruimte in het totale spel.

(Deze game is gebaseerd op de Hyperlink improv long form.)

Wil je met je team aan meer van dit soort spelvormen werken? Schakel me in voor een training!