Rechter Hersenhelft grote steun voor theatersporters

Rechteren wordt nog wel eens onderschat in de theatersport wereld. En dat is jammer, want goeie rechters hebben absoluut een meerwaarde.
Rechteren wordt ook heel vaak verkeerd begrepen door het publiek. Nou is dát ook weer niet zo vreemd: het publiek ziet twee of drie zure & strenge ‘juryleden’ die er alleen maar mee bezig lijken te zijn om alles wat de spelers doen zoveel mogelijk af te kraken & te frustreren. Maar dat is allemaal natuurlijk maar spel!

Want in werkelijkheid zijn de rechters gewoon spelers van de twee tegen elkaar strijdende ploegen. En ze hebben (als ze goed rechteren tenminste…) juist het allerbeste met de spelers voor!
De kunst zit hem erin – en dat is één van de dingen die rechteren voor mij zo leuk maakt – om de spelers tussen de regels door van waardevolle feedback te voorzien, terwijl je tegelijkertijd naar het publiek toe dat zo ‘naar’ en ‘gemeen’ mogelijk verpakt. Ik omschrijf het vaak als “spreken met je Rechterdenkstem”, en schep er het grootste genoegen in om met één goed geplaatste sneer alle sponzen uit de zaal te trekken :-)
Zie ik bijvoorbeeld als rechter dat de spelers vooral maar staan te praten (en bijv. niet of te weinig aan het handelen zijn), dan kan ik gewoon zeggen “Kunt u iets minder praten, en meer bewegen?“. Dan weten de spelers – als het goed is – welke impuls ze hun spel kunnen geven. Maar het is véél leuker om diezelfde boodschap te verpakken in een ‘naar’ jasje, en er iets van te maken als Ja, dat kletsen kennen we nu wel hoor. Gaan we ergens in deze scène ook nog een keer wat actie & handelingen van u te zien krijgen?.

Als je dit allemaal goed doet, zal het publiek na afloop je (soort-van) complimenteren met “Wat kan jij een vreselijk nare vent neerzetten, zeg!”. Terwijl de spelers je bedanken voor de juiste ingreep & feed-back op precies ‘t goede moment. Tsja, It’s a dirty job, but someone’s gotta do it! ^_^

Extra slagroom op de rechterstaart, is dat je de ‘naarheid’ van je rechter nog extra kan onderstrepen met een goed gekozen naam. Zodat je bij de introductie van jezelf aan het publiek meteen duidelijk maakt dat je niet al te aardig bent!
Dus dan stel je je voor als Rechter Kwaadbloedt, Rechter Inglijer (doordenkertje), of Rechter Nooitgoet. Ben je de rechter die over de technische aspecten van het spel gaat, dan heet je misschien wel Rechter Muisklik. En ben je de rechter die over de inhoud gaat, dan heet je misschien wel… Rechter Hersenhelft! ;-)