Over-The-Top én maatschappelijk relevant: de “Penney de Jager” game :-)

Tijdens de pauze van de Theatersport wedstrijd van KEK_ vs. DOGMA gisteravond, waren we nieuwe games aan het brainstormen. Iemand riep iets over dans, en vrijwel meteen schoot Penney de Jager door m’n hoofd… (en wat zegt dat over mij? ;-))
Voeg daarbij elementjes uit heel veel andere games die je kent, en voilá: een nieuwe game is geboren!

Voor wie Penney niet kent: ze was de danseres die bij Toppop nummers van een ‘beeld’ voorzag, wanneer de origineel uitvoerende niet in de studio kon zijn. Penney danste daarbij meestal in d’r eentje, maar vulde toch moeiteloos de complete studio met haar performance. Hier zien we haar klassieke, over-energieke dance moves bij een nummer van Julio Iglesias (die er de humor wel van in lijkt te kunnen zien ^_^):

Stem a.u.b. in met YouTube cookies om deze video af te spelen.
Na instemming kan je content bekijken op YouTube, een dienst die aangeboden wordt door een externe, derde partij.

Zie de YouTube privacy policy

Als je instemt met deze mededeling, zal je keuze vastgelegd worden, en zal de pagina herladen.

Hoe werkt Penney de Jager?

Je speelt hem met 4 spelers. Daarvan starten er 2 als dansers, en 2 als ‘gewone’ spelers.
De 2 gewone spelers vragen om een onderbelicht maatschappelijk thema (bijvoorbeeld Het Burkaverbod). Vervolgens starten zij een serieuze scène, waarin dat thema helemaal centraal staat.

Na circa een halve minuut komen de 2 dansers op. Zij laten de geest van Penney bezit nemen van hun lichaam. En vertalen de gesproken teksten, onderhuidse spanningen en emoties uit de serieuze scène in zeer expressieve dansbewegingen. Daarbij wordt van het hele speelvlak maximaal gebruik gemaakt, inclusief het speelvlak tussen & voor de 2 gewone spelers.
Belangrijk: de 2 karakters van de gewone spelers zien de dansers niet. Ze spelen dus gewoon door, ook al wervelen er 2 dansers om hen heen!
Oók belangrijk: de 2 dansers mogen de andere 2 spelers niet aanraken. Voor de rest mogen ze alles doen wat in ze opkomt :-)

Zodra 1 van de 2 gewone spelers in de lach schiet om wat de dansers doen (en de gewone spelers doen serieus hun best om dat niet te doen!), dan wisselt die speler en de dichtstbijzijnde danser van plek. De danser, nu gewone speler, speelt met de andere speler gewoon de scène serieus verder alsof er niets gebeurd is. De gewone speler, nu danser, danst zoals La Penney dansen bedoeld heeft.
Dit gaat zo een paar minuten door. Totdat het maatschappelijk thema voldoende belicht is. Of totdat de dansers als twee dweilen op de vloer liggen. Whatever comes first…

Deze game levert behoorlijk aparte & absurde momenten op. Maar ook het nodige kickin’ danswerk. En je weet achteraf ook meteen of je een goeie deo gebruikt hebt ;-)
En er zijn natuurlijk volop variaties mogelijk bij deze game. Doe bijvoorbeeld eens een Bob Fosse. Of doe een Willi Ninja. Of doe ze gewoon allemaal:

Stem a.u.b. in met YouTube cookies om deze video af te spelen.
Na instemming kan je content bekijken op YouTube, een dienst die aangeboden wordt door een externe, derde partij.

Zie de YouTube privacy policy

Als je instemt met deze mededeling, zal je keuze vastgelegd worden, en zal de pagina herladen.

Wil je met je team aan dit soort games werken? En/of aan de technieken die daarvoor nodig zijn?
Schakel me in voor een training!