Mijn Eerste ImProDeo

Vanmiddag heb ik voor het eerst meegewerkt aan een optreden van ImProDeo: ImProDeo is een initiatief van en door enthousiaste theatersporters die niet alleen van hun hobby maar ook van hun medemens houden. Middels dit initiatief stellen zij zich kosteloos beschikbaar voor het maken van leuke improvisatie voorstellingen voor met name non-profit organisaties.

Voor het optreden van vanmiddag had ik me al zo’n 3 maanden geleden opgegeven. Sterker nog, ik had er zelfs een vrije dag opgenomen. Een vrije dag ‘zomaar’ in de werkweek is altijd fijn, en ik was ook erg benieuwd hoe zo’n ImProDeo optreden zou gaan worden.
En het is achteraf bezien erg gezellig en amusant geworden! Ons optreden was in een bejaardenhuis – of seniorenaccommodatie, of het het politiek-correct mag heten – in Wageningen. We hadden 1 1/2 uur voor het optreden met de spelers, in totaal 5 waaronder de bedenker van ImProDeo (Paul), afgesproken zodat we de te spelen games en andere zaken konden bespreken. Uiteindelijk hebben we vooral voor visueel aantrekkelijke, en niet te ingewikkelde games gekozen, met het oog op het bejaarde publiek.
We traden op in de recreatiezaal voor zo’n mens of 30-40 (inclusief een paar begeleiders). We werden aangekondigd als een toneelgroep, dus we besloten te beginnen met een duidelijk uitleg dat alles wat we gingen doen geïmproviseerd zou gaan zijn, en wat we ongeveer gingen doen. Anders ben je je publiek al meteen kwijt ;-)
Ik moet zeggen, het was een hele aparte maar wel erg leuke ervaring. Niet alleen heb je een publiek wat totaal onbekend is met theatersport, maar ook een publiek wat heel anders op je reageert (voor zover je dat al uiterlijk duidelijk kon zien…). Bij het vragen om suggesties wat het vaak best wel hengelen, maar uiteindelijk kwamen we er telkens wel uit. We hebben als spelersgroep er gewoon het beste van gemaakt en vooral uitgestraald dat wij het erg naar onze zin hadden.

Het optreden heeft ongeveer een uur geduurd. Achteraf hadden we het idee dat toch behoorlijk wat aanwezigen het wel amusant vonden. Of in ieder geval niet zo erg dat ze weggingen (dat was blijkbaar bij het eerste ImProDeo optreden gebeurd…). Of zouden ze gebleven zijn voor de Franse kaas en de borrel die er na ons optreden op het programma stond? ^_^
Het lijkt me erg leuk om in de toekomst weer zo’n optreden te doen. Probleem is wel dat veel optredens ‘s middags zijn, en vaak ook nog behoorlijk ver buiten ‘de Randstad’. Maar ik hou de lijst van aanvragen goed in de gaten, en hoop ik er snel weer eentje uit kan pikken.