Nieuwe games: ik bedenk ze graag & en probeer ze ook graag uit bij een wedstrijd. Zelfs wanneer zo’n game nog niet tijdens een training uitgeprobeerd is. Dat soort risico’s nemen hóórt bij impro (en het is ook hoe Keith Johnstone het graag ziet). En publiek weet ‘t ook altijd érg te waarderen wanneer ze zien dat je jezelf vrijwillig flink uitdaagt :-)
Soms levert dat briljante dingen op. En soms, ehm, is er nog ‘wat bijslijpen’ nodig… ;-) Voor een wedstrijd die ik een tijd geleden met Iets Anders tegen KEK_ speelde, had ik ‘s middags de game Ondertussen in… bedacht. En die werkte opvallend goed. Dus die wil ik graag met je delen! Als ‘tegenprestatie’ zie ik graag de foto’s tegemoet v.d. taferelen die dat bij jou op het podium opgeleverd heeft ^_^
De beste & leukste manier om deze game te spelen, is samen met je tegenstander. Dus met 8 spelers. Met 4 spelers (alleen je eigen team) kan ook, maar dan is hij minder spannend omdat het podium minder vol staat. En een tegenstander zal je (vaak) toch nog nét meer verrassen met hun spelimpulsen dan dat je dat onderling kan doen.
Vraag – om te beginnen – aan het publiek om twee locaties (die op een podium passen). Bijvoorbeeld eentje waar je een schat zou kunnen aantreffen, en een locatie waar je veel historische/vreemde/e.d. spullen tegenkomt. Wijs 1 locatie aan ieder team toe.
Een variatie op dit uitvragen: vraag van elke ploeg van 1 speler aan mensen die hem/haar niet kennen, wat voor beroep ze denken dat hij/zij heeft. En distilleer dáár – zelf, of met het publiek – de locatie uit. Een beroep als “ambtenaar” wordt dan als locatie als een rijksarchief wat al 10 jaar niet is uitgemest :)
Team 1 begint nu te spelen op de aangegeven locatie. Maak dat als spelers lekker spannend, maak het dynamisch, en maak het gedetailleerd! En blijf handelen.
Wanneer de rechters (die je verantwoordelijk maakt voor wisselen) nu toeteren (of bellen), bevriezen de spelers van team 1. Het andere team gaat nu – tussen de reeds op het podium staande spelers – beginnen met spelen & zijn locatie neerzetten.
De spelers van team 1 (die in een freeze staan) worden nu dingen (voorwerpen, planten, etc.) in de locatie van team 2. Ze doen dat op de plek én in de houding waarin ze gefreezed zijn. En ze zijn daarbij nooit mensen, of andere levende dingen.
Maak hierbij als actief spelende ploeg zoveel mogelijk gebruik van deze ‘input’ van de anderen. Ga wel respectvol met de andere spelers om! (hoewel er tijdens de wedstrijd dat wij deze game speelden, in no time mensen opgetild & versjouwd werden… ;-)
Tip: blijf als spelers zoveel mogelijk handelen (en praat zo min mogelijk). Zo geef je bij de wissels de andere ploeg iedere keer weer volop fris materiaal om mee te werken.
Op deze manier wisselen de teams telkens over en weer. Dat wisselen mag geleidelijk aan steeds sneller gebeuren. Teams kunnen ook elementen uit elkaars verhaal over gaan nemen. Op die manier is de kans het grootst dat de verhaallijnen op gang blijven. (Maar hé: de bonte chaos – die zeer waarschijnlijk al snel ontstaat – is vaak al zó amusant om naar te kijken, dat men een wat minder diepgaande verhaallijn al snel door de vingers ziet!)
Uiteindelijk zitten de wisselingen zo vlak na elkaar, dat beide teams elkaar in de allerlaatste momenten in 1 van de 2 locaties tegenkomen. En het einde van de game bereikt wordt. Zorg dat dat einde snel & duidelijk neergezet wordt, zodat de energie van de game niet doodbloed.
Alle spelers waren na afloop van deze game er erg enthousiast over. Extra bonus van deze game: hij levert heel erg aparte & leuke foto’s op :-)
Schakel me in voor een training!