“Gevonden Voorwerpen”: stop eens een sjaal in je verhaal

De Briefjesgame is een klassieke impro game. Maar ik vond dat hij wel toe was aan een make-over!
En zo ontstond Gevonden Voorwerpen: een game waarbij je in plaats van zinnen, voorwerpen van het publiek & uit de zaal in je verhaal gaat verwerken. En dan blijkt: zelfs een sjaal past in je verhaal :-)

Hoe werkt de game?

Voor deze game heb je ca. 5-6 (thee)doeken nodig. En eventueel een grotere doek (tafelkleed) voor als je graag ook een podium biedt aan plus size voorwerpen ;-)

RoosStuur als eerste twee spelers de gang op.
Verzamel nu uit het publiek en/of uit de zaal ca. 5-6 voorwerpen. Leg/zet die verspreid over het podium neer, en dek ze af met een doek of kleed. Zodat je niet (meteen) kan zien wat het is. Eventueel kan je ook 1 of meer van die voorwerpen op een stoel of tafel leggen, zodat spelers er makkelijker bij kunnen.
Roep de spelers terug van de gang, en laat ze eventueel om input vragen voor een scène. Of laat ze gewoon ‘blanco’ beginnen met spelen.

Laat – eens in de zoveel tijd – een speler langs de kant een signaal geven (bijv. een bel luiden). Dat is voor de spelers op het podium het signaal dat ze metéén een nog niet onthuld voorwerp moeten onthullen. Dat voorwerp moet vervolgens zo snel & zo goed mogelijk in het verhaal van de scène verwerkt worden. (Vraag de spelers om wel netjes met de voorwerpen om te gaan – zeker wanneer ze uit het publiek komen.)

De game eindigt vrijwel meteen nadat het laatste voorwerp onthuld is. Degene die de bel bedient (en waarschijnlijk ook weet wat dat voorwerp is), moet die laatste keer bellen dus een beetje strategisch kiezen!

Tips & variaties

  • De game wordt éxtra leuk, en ook lekker absurd, wanneer je van een onthuld voorwerp iets anders maakt dan wat het werkelijk is. Een sjaal blijkt dan bijvoorbeeld een opgezet dood beest te zijn, een handschoen is niet zomaar een handschoen maar De Handschoen Des Doods, enzovoorts;
  • De spelers op het podium mogen het onthullen van een volgend voorwerp best een beetje ‘souffleren’ door typische Briefjesgame-zinnen in te zetten als: Ik weet nog wat mijn moeder vroeger altijd zei: …, of Vanochtend stond ik op, en inééns wist ik het: …. Dit zijn namelijk perfecte momenten om te bellen & een nieuw voorwerp in te voegen in de scène!
  • In plaats van in een gewone vertellende vorm, kan je deze game natuurlijk ook prima als een muzikale game spelen. Verwerk de voorwerpen in dat geval zo goed mogelijk in een lied. Of in meerdere liedjes. Of in een medley. Of gooi er dans & glitter bij, en maak er een mini-musical van :-)
Wil je met je team aan deze & meer van dit soort games werken? En/of aan de technieken die daarvoor nodig zijn? Schakel me in voor een training!