Muzikaal dilemma

Keuzes, keuzes, keuzes. Het leven hangt er van aan elkaar. Doe ik dit, of doe ik dat? Gooi over dat gegeven een muzikaal sausje, en je kan van zo’n dilemma prima een klinkende game maken.

Hoe werkt het?

Deze muzikale game wordt gespeeld met 4 spelers. Die vragen aan het publiek twee zaken waar je tussen kan twijfelen. Dat kan iets heel wezenlijks zijn (geld of liefde? – de klassieker!), maar kan – als je daar geen problemen mee hebt – ook iets heel triviaals zijn (zoet of zout?). Wat je accepteert als dilemma, hangt af van je smaak & de sfeer van de wedstrijd.

Speler 1 gaat nu middenvoor op het podium op een stoel zitten. Zet daarachter, omgekeerd, nog een stoel. Daarop gaat speler 4 met de rug naar de rest zitten, of op z’n hurken, zodat hij niet echt zichtbaar is (en alle aandacht initieel naar speler 1 gaat).
Speler 1 gaat nu het dilemma – zittend – duidelijk inleiden. Hij vertelt zingend aan het publiek waarover hij twijfelt. Deze inzet is heel belangrijk, omdat het de basis is waar speler 2 en 3 (en 4) op gaan voortbouwen. Zet speler 1 het dilemma niet lekker helder neer, dan moeten de spelers daarna extra hard werken.
Het helpt als speler 1 zijn deel met een duidelijke tekst afsluit, in de lijn van Wat moet ik nou toch doen? Ik weet het niet meer… (of zo). Zo weten speler 2 en 3 dat ze aan de beurt zijn.

Speler 2 en 3 gaan allebei één kant van het dilemma bezingen. Wie welke kant neerzet, beslist feitelijk speler 2: zet die “voor” neer, dan zet speler 3 dus “tegen” neer (of vice versa).
Belangrijk is dat speler 2 en 3 hun “voor” of “tegen” helder neerzetten. Focus liever op 1 duidelijk argument, dan er heel veel verschillende dingen bij te halen: je tekst wordt al snel te lang, en je verwatert je argument.
Speler 2 en 3 zetten initieel vrij rustig hun argument neer. Daarna pakken ze nog 2-3 keer om-en-om de beurt. Daarbij haken ze in op wat de andere speler gezongen heeft, en verwerken dat in een nóg overtuigender verhaal waarom er voor “voor” dan wel “tegen” gekozen moet gaan worden. Zorg dat je in die latere rondes ook wel iets nieuws toevoegt, en niet in de herhaling valt. Zorg ook dat deze latere rondes steeds korter & krachtiger zijn.
En belangrijk voor deze 2 spelers: los het dilemma niet al op! Want dan wordt het heel lastig voor speler 4…

Wanneer speler 2 en 3 wel zo’n beetje klaar zijn, gaat speler 4 op de stoel staan. Hij kan daarbij eventueel speler 1 op de schouder tikken, en iets zeggen/zingen als Ik weet wat je moet doen (luister maar).
Daarna hakt speler 4 in zijn tekst de knoop duidelijk door. Het maakt daarbij niet eens uit of die keuze superlogisch is, als je hem maar op de een of andere manier onderbouwt in je tekst. De samenvatting/conclusie van speler 4 moet wel volgen uit wat speler 2 en 3 gezongen hebben: ga als speler 4 dus niet afsluiten met dingen die nog niet eerder aan bod gekomen zijn.
Ook belangrijk: de conclusie van speler 4 komt heel snel. Dus niet enorm uit gaan stellen omdat je het niet weet: kies iets en zing het overtuigend!
Wat mooi werkt, is om je conclusie de laatste zin van je liedtekst te laten zijn. De andere 3 spelers kunnen daarop dan mooi bijvallen. Zing gezamenlijk deze laatste zin nog een paar keer vol overgave, en sluit de game af.

Wil je met je team aan dit soort games werken? Schakel me in voor een training.