Het Tasjes Orakel: vragen beantwoorden via crowdsourcen

Deze speelvorm is een kruising tussen de games Het Orakel en De Dating Show / Tasjesgame. Hij levert creatieve & ongewone antwoorden op op (levens)vragen. En is ook heel geschikt voor een workshop.

Hoe werkt het?

Bij deze vorm gaan spelers – wat mogelijk mensen uit het publiek zijn – vragen beantwoorden die bij het publiek leven. Dat kunnen serieuze vragen zijn (bijv. levensvragen, of iets over actuele ontwikkelingen), maar net zo goed niet-serieuze vragen zijn (bijv. Hoe kan ik ‘s ochtends beter mijn bed uit komen?, of 2019 was niks. Hoe ziet 2020 er voor me uit?).
Deze game lijkt het meeste op de game De Dating Show, waarbij 3 ‘kandidaten’ (spelers) op basis van voorwerpen uit tassen, vragen beantwoorden die degene die op zoek is naar een date (vaak ook een speler) voor ze heeft. Die tassen komen uit het publiek, en omdat de inhoud ervan vanalles en nog wat kan zijn, geeft dat altijd de meest onverwachte draaien aan de daarop gebaseerde antwoorden :-)

Om de game te spelen, heb je een paar tassen uit het publiek nodig. Hoeveel precies, hangt er vanaf hoeveel er in de tassen zit ;-), en ook van hoeveel beantwoorders je hebt. Als terugvaloptie kan je ook van tevoren een (niet-doorzichtige!) tas vullen met een breed scala aan (maffe) voorwerpen.
Ook heb je een aantal vragenbeantwoorders/orakels nodig. Hoeveel je er inschakelt, hangt er vanaf hoeveel spelers (of vrijwilligers) je hebt, en ook hoe lang je de game wil laten duren. Aantallen van 4 tot 7 werken prima.
Zet de tas(sen) midden op het podium, evt. op een stoel of andere verhoging zodat je er makkelijk iets uit kan pakken, en zodat ze ook goed zichtbaar zijn voor het publiek. Zet de orakels in een halve boog om de tas(sen) heen, zodat ze allemaal even makkelijk bij de tassen kunnen komen.
En daarmee zijn we klaar voor de start!

Het publiek kan nu een vraag aan de orakels stellen. Hoe serieus of niet-serieus, persoonlijk, en/of actueel die vraag is, is aan de vraagsteller. Stuur daarbij aan op open vragen, i.p.v. gesloten vragen. Herformuleer een vraag eventueel om die (meer) open te maken.
De orakels laten de vraag nu even op zich inwerken. En vervolgens stapt één van de orakels naar voren, en pakt – zonder erin te kijken – een voorwerp uit de tas. Gebaseerd op dat voorwerp, geeft het orakel nu een kort antwoord. Dat kan een normaal geformuleerd antwoord zijn, maar vaak zijn de meer poëtische of anderszins ongewone/’vage’ antwoorden nog nét wat leuker. Dus misschien een antwoord in dichtvorm, of losse woorden/klanken, of in onzintaal (jabber)…?!
Na het geven van het antwoord, stapt het orakel terug in de boog, en kan een ander orakel een antwoord op dezelfde vraag geven. Je kan zo alle orakels een antwoord op de vraag laten geven, maar mogelijk ook maar een paar van hen. Laat dat afhangen van zaken als hoe lang/kort de antwoorden zijn, en hoe lang je de game wil laten duren.
Beantwoordt zo een aantal vragen.

Ook heel geschikt voor een workshop

De hiervoor beschreven game kan ook heel goed ingezet worden voor een workshop. Sterker nog: dat is waarvoor ik hem initieel bedacht heb. Ik had namelijk een workshop aanvraag voor iemand die wegging bij een bedrijf, en graag deze periode met een aantal van haar naaste collega’s via een impro workshop wilde afsluiten. Zij gaf aan dat ze graag ook nog feedback/advies/tips van haar collega’s wilde hebben voor haar toekomstige werk, maar dat ze dat wel graag met de nodige humor wilde doen (ze had al een serieus ‘exit’-gesprek gehad).

En zo ontstond dus deze vorm, en werd hij gespeeld met 7 van haar collega’s. Ze had allerlei vragen aan hen c.q. de orakels, zoals Wat voor advies zouden jullie me voor m’n nieuwe baan willen geven? en Wat is nou iets wat je me hebt zien doen, en waarvan je denkt ‘Misschien moet je dat gewoon maar niet meer doen’?.
Ik had de collega’s vooraf meegegeven dat ze de vragen zo eerlijk, komisch, en/of fantasievol mochten beantwoorden als dat ze dat zelf goed leek. En dat gebeurde ook, waarbij er een hele mooi mix van humor en welgemeend advies in de antwoorden zat. En waarbij er ook zeker vingers op zere plekken gelegd werden. Maar er werd vooral ook heel erg veel gelachen, en nog wel het meeste door de vragenstelster zelf. Kortom: de vorm was een succes! ^_^
Als een leuk bedankje voor de orakels, koos de vragenstelster na iedere vraagronde ook het antwoord uit dat haar – om wat voor reden dan ook – het meeste aansprak. Soms was dat het ongewone antwoord, soms het meest authentieke, en soms het meest hilarische. Wanneer je deze vorm als een game bij een voorstelling speelt, kan je deze ‘feedback’ ook doen, zeker wanneer je orakels mensen uit het publiek zijn.