Eén van de Acht

Deze energieke game is gebaseerd op de finale van een gelijknamige t.v. spelshow uit een zwart-wit verleden. En is geschikt voor lekker veel spelers, zó uitgelegd, en zorgt altijd voor de nodige hilariteit.

Hoe werkt het?

Eén speler werpt zich op als presentator van de show. Hij gaat op zoek naar iemand uit het publiek die graag de ‘finalist’ wil zijn die ‘prijzen’ gaat raden.
Zet die persoon op een stoel die midden op het podium staat. Leg (als presentator) uit dat hij prachtige prijzen kan gaan winnen. Die komen straks op een lopende band voorbij, en alles wat hij raadt, mag hij mee naar huis nemen. De meest bijzondere prijs die ertussen zal zitten, is het ‘vraagteken’, al is het natuurlijk een verrassing waar die precies voor staat! Geef aan dat de lopende band even klaargezet moet gaan worden, en dat de finalist dus even de gang op moet ‘onder de koptelefoon’.

Wanneer deze weg is, vraagt de presentator voor iedere speler aan het publiek wat voor prijs hij is. Vraag een breed scala aan prijzen, bijvoorbeeld een reis ergens naartoe, iets met een stekker eraan, iets luxueus, iets wat in je hand past, etcetera. Voor één speler vraag je geen prijs: hij wordt namelijk het ‘vraagteken’.
Alle spelers gaan nu naast elkaar op een rij klaarstaan achter de stoel.

De kandidaat wordt weer teruggeroepen, en gaat op de stoel zitten. De spelers komen nu één-voor-één voorbij en beelden telkens hun prijs uit. Dat doen ze uiteraard zonder tekst, maar geluiden maken mag zeker. Voor het uitbeelden geldt dat hoe gekker dat gebeurt, hoe leuker het wordt.
Weet de kandidaat een prijs niet, of duurt het te lang, dan sluit deze prijs weer achteraan in de prijzenrij. En komt de volgende te raden prijs alweer aanschuiven.

Na een paar minuten, of wanneer alle prijzen geraden zijn, stopt de band. De kandidaat heeft dan uiteraard al vele prijzen binnengesleept.
Mocht de kandidaat het vraagteken geraden hebben (en dat gebeurt bijna altijd wel), dan moeten we natuurlijk nog gaan kijken waar die voor staat. De presentator telt van 3 naar 1. Die tijd gebruiken alle spelers om met z’n allen de vraagteken-prijs in één beeld neer te zetten. Vervolgens vraagt de presentator aan de kandidaat wat hij denkt dat de prijs is. De kandidaat roept nu iets wat hij in het uitgebeelde ziet. Wat dat ook is, het is altijd correct, en dus wint hij ook nog die extra prijs! En zo eindigt het spel ^_^

Dit is altijd een lekker actieve game, die het eigenlijk altijd wel goed doet, zowel bij spelers als publiek. Fijn aan de game is dat hij met een grote groep spelers gespeeld kan worden (bijv. beide teams bij een Theatersport wedstrijd). En zelfs prima gespeeld kan worden door spelers die nog niet eerder impro gespeeld hebben, zoals bijvoorbeeld enthousiastelingen uit het publiek.

1 reactie bij “Eén van de Acht”

De mogelijkheid tot reageren is gesloten.