Duet met de zaal

Een duet zingen is altijd fijn om te doen. Een duet samen met het publiek zingen, geeft weer een hele nieuwe dimensie aan die ervaring. En kan een fijn (muzikaal) feestje met de zaal opleveren!

Hoe werkt het?

Je speelt deze muzikale game met 2 spelers.
Deel het publiek op in 2 duidelijke helften/groepen. Wijs iedere helft toe aan 1 van de 2 spelers.
Vraag om input voor een duet. Dat zal meestal vergelijkbare input zijn als die je ook voor een Levenslied of Smartlap zou vragen, maar alles is zo’n beetje goed als er maar een vet lied inzit!

Leg uit dat de 2 spelers een – eenvoudig! – duet gaan zingen. Telkens nadat een speler gezongen heeft, herhaalt de helft van de zaal die bij die speler hoort de zojuist gezongen tekst.
Laat de 2 spelers dat eventueel los even oefenen met hun eigen helft. Gebruik daarbij eenvoudige klankreeksjes, zoals Say ho!, Oh la la la, en dergelijke. Reeksen die iedereen feitelijk meteen na kan zingen. En zo heb je de zaal ook meteen opgewarmd en zit de stemming er al helemaal in :-)

De muzikant zet nu een midtempo begeleiding in. De spelers nemen even de tijd om die in zich op te nemen. Eventueel kunnen ze ‘hun’ helft van het publiek uitnodigen om alvast mee te klappen, mee te deinen, of wat dan ook ^_^ Zorg als zanger dat jouw helft van de zaal echt jouw ‘cluppie’ wordt!

Vervolgens zet 1 van de 2 spelers één regel in. Zijn helft van het publiek zingt die regel daarna na: geef het inzetten van dat nazingen telkens met een duidelijk gebaar aan richting jouw groep van het publiek. Niet alleen help je zo de minder ritmevaste mensen met wanneer ze moeten inzetten, ook weet het publiek dat jij als speler klaar bent met je tekst!
Daarna zingt de andere speler een 2e regel, die rijmt op de 1e regel. Deze regel wordt daarna door de ándere helft van de zaal nagezongen.
Vervolgens zingt de 2e speler een nieuwe regel, waarop de andere (voorheen 1e speler) weer antwoordt. Als dat te lastig is, kan je ook gewoon altijd dezelfde volgorde aanhouden, maar dat betekent wel dat telkens dezelfde speler (speler 2) de rijmzin moet bedenken.
Zing zo een tijd door.

Het duet wordt uiteindelijk afgesloten met een supereenvoudig refrein.
Je kan dat als zingende spelers heel eenvoudig inbouwen & aangeven in het duet. Je doet dit door als spelers bij deze game (redelijk) ver uit elkaar te starten, liefst allebei aan een andere kant van de zaal. Terwijl je nu om-en-om je regels naar elkaar zingt (je duet zingt, dus), loop je geleidelijk aan naar elkaar toe (als je zingt, sta je stil). Time het nu zo dat je na verloop van tijd midden op het podium, tegenover elkaar uitkomt. Dát is dan het signaal om je refrein te gaan in te zetten.
Zing, als het eenvoudige refrein voor jullie duidelijk is, het als zangers nog een keer strak samen, met het gezicht richting het publiek. Beide helften van het publiek zingen daarbij – als het goed is! – mee. Iedereen is dan helemaal happy, en het publiek vind je waarschijnlijk top-zangers!

Tips:

  • Het inzetten van het refrein op het einde, kan je als als zanger van de 1e zin makkelijk aangeven door de direct hiervoor gezongen zin te herhalen. Dit is voor de 2e speler het signaal: dít wordt het refrein. Herhaal als 2e speler dan ook deze zin;
  • Deze vorm voer je het beste over-the-top uit. Dus start bijvoorbeeld midden tussen je publiek, of helemaal boven de tribune/trap. Lekker dramatisch!
    Zet het geheel ook lekker vet neer: dus zet op dat smartelijke gezicht, laat zien die gebaartjes, toon die emoties!
  • Hou de energie bij je publiek er lekker in. Bijvoorbeeld door ze uit te nodigen om mee te klappen, en door ze tijdens je performance lekker op te zwepen. Maak er maar een (vriendschappelijk) wedstrijdje tussen de twee publiekshelften van;
  • Herhalen, herhalen, herhalen! Maak je tekst niet te ingewikkeld, en herhaal liefst veel. Je kan bijvoorbeeld vaak dezelfde start van een zin gebruiken (dat noemen ze dan ook wel een motiefje :-). Of laat een complete zin vaker terugkomen. Dat werkt bij de gemiddelde schlager prima, dus waarom hier niet?
  • Denk: Candlelight-rijm! Probeer als speler 2 (c.q. de speler die rijmt op de 1e zin) om lekker voor de hand liggende rijmwoorden te gebruiken. Dat vindt het publiek leuk/fijn, en maakt het ook makkelijker voor hen om de zin te onthouden & mee te zingen;
  • Niet alleen kan je een duidelijk gebaar richting het publiek gebruiken om aan te geven wanneer ze de herhaling van de zin in moeten zetten, richting je speelpartner werkt dit ook. Je kan met een gebaar of je houding aangeven dat jij van het komende setje de 1e regel wilt doen (of juist niet!). Zo zitten de 2 spelers minder in twijfel wie er nu als volgende gaat inzetten. Ook kan je zo makkelijk de zangvolgorde omkeren, zonder dat je het risico loopt dat je door elkaar heen gaat zingen (doordat je allebei inzet!);
  • Less is more: zinnetjes met 1 of 2 woorden werken véél fijner dan zinnen met veel tekst. Ze zijn makkelijk om mee te zingen, en het staat ook lekker strak. Bijv. een langgetrokken Jaaaaaa…! of En jij-ij-ij-ij…, zingen gewoon veel lekker mee dan Ik zag je daar, en vond je zo ontzettend leuk, en …;
  • Zoek naar constrasten: wissel wat langere zinnen af, met 1-2 woord zinnen. Zing dan weer eens wat sneller, en dan wat langzamer. Pas een modulatie toe. Etcetera.
    Hanteer als vuistregel dat je als 2e speler de stijl van de zin van de 1e speler spiegelt. Is de 1e zin er eentje met 1 woord, doe dan als 2e speler óók een zin van maar 1 woord. Zo krijgt het geheel een fijne cadans en hou je het afwisselend;
  • Las af en toe tussen de duetregels een pauze(tje) in, bijvoorbeeld in de vorm van een meedein/joel/effe lekker klappen-momentje voor het publiek. Laat ook (regelmatig) een kleine pauze vallen tussen het moment dat je als speler een zin zingt, en het moment dat je jouw groep van het publiek de zin laat herhalen. Als je dat duidelijk aangeeft, pikt het publiek dat vanzelf op;
Wil je met je team aan dit soort (muzikale) games werken? Schakel me in voor een training.