De Uitvinding: 40% schets, 60% geklets

Bij deze game presenteert een uitvinder zijn “briljante” uitvinding aan het grote publiek. Slides maken voor deze presentatie, daar had ie geen tijd voor: dus dat heeft hij uitbesteed! Het resultaat is een soort PechaKucha light, maar dan puur visueel en standaard bijzonder fantastisch :-)

Hoe werkt het?

Deze vorm lijkt veel op de bekende Diapresentatie game. Ik heb de originele game gezien in het impro t.v. programma In goed gezelschap, en hem hier en daar wat aangepast.

Je hebt een ‘uitvinder’ nodig, een presentator, en een aantal tekenaars. De tekenaars gaan de slides van de bij de uitvinding horende presentatie tekenen.
Voor de tekenaars vraag ik altijd wie er vindt dat hij niet kan tekenen: dan gaan er standaard volop vingers omhoog ^_^. De vorm wordt namelijk het leukst wanneer je heel simpele (zo je wil: knullige) slides hebt!

De ‘slides’

Geef de tekenaars als eerste hun instructies. Op die manier kan je ze z.s.m. aan het werk zetten, en kunnen ze zich in hun tekening ook zo min mogelijk laten beïnvloeden door de uitvinding (die je hierna gaat uitvragen).
Geef iedere tekenaar iets om op te tekenen. Een schrijfblok + een stift (want beter zichtbaar dan een pen) werken hiervoor prima. Ikzelf gebruik het liefste mini-whiteboards (te koop voor een paar euro), omdat dat fijn tekent, en de tekenaar evt. nog makkelijk iets kan corrigeren als dat nodig is. Geef in dat laatste geval iedere tekenaar ook een papieren zakdoekje, zodat men na de 1e tekenronde makkelijk & snel het whiteboard kan wissen.

tekening van gloeilampGeef de tekenaars de volgende aanwijzingen:

  • Jullie gaan (na elkaar) 2 slides tekenen. Je mag tekenen wat je maar wil: álles is goed!
  • Hou je tekening simpel (Het hoeft geen Van Gogh te worden – een simpele krabbel of een paar lijnen zijn al meer dan prima ;-));
  • Gebruik in je tekening geen tekst, en liefst ook geen symbolen;
  • Je maakt in totaal 2 tekeningen. Veeg nadat je je 1e tekening (slide) hebt laten zien, deze snel uit, en teken de 2e tekening;
  • Laat je bij de 2e tekening niet leiden – voor zover dat lukt… – door het verhaal tot nu toe: teken nog steeds wat in je opkomt/iets totaal willekeurigs;
  • Teken maximaal 1 minuut. Ga, wanneer je klaar bent, een stukje naar voren staan, met de tekening naar je toegedraaid. Zo weten we dat je slide af is;

Tip: mocht je bij deze vorm een extra persoon beschikbaar hebben, laat die dan de tekenaars instrueren. En ervoor zorgen dat ze niet te lang aan het tekenen zijn. De presentator kan zich zo volledig richten op de uitvinder & het publiek.

De pitch

De presentator vraagt aan het publiek om een niet-bestaande uitvinding. Liefst iets bijzonders / niet-alledaags.
Daarna introduceert de presentator de uitvinder, en vertelt dat hij een fantastistische uitvinding heeft gedaan (= wat je net hebt uitgevraagd), en daar nu alles over gaat vertellen. Zijn pitch duurt net zolang als dat er slides zijn – dus als het goed is niet zo heel erg lang ;-)

De uitvinder gaat nu zo enthousiast mogelijk zijn uitvinding aanprijzen. Geef hem als presentator iets van een halve minuut om een inleiding te doen, en geef dan het teken dat de 1e slide omgedraaid gaat worden. De uitvinder gaat wat er op de slides staat meteen & zo goed mogelijk in het verhaal verwerken: hij doet net of hij de slides zelf gemaakt heeft, en ze passen vanzelfsprekend fantastisch bij alle geweldige eigenschappen/kwaliteiten van zijn uitvinding…!

Geef zo vrij regelmatig (ca. elke 20-30 seconden) een teken aan de volgende tekenaar om zijn slide te tonen, totdat iedere tekenaar 1x aan de beurt is geweest. Zodra een tekenaar aan de beurt is geweest, gaat deze snel (op de achtergrond) een 2e slide tekenen. Wanneer men de 2e slide snel tekent, zou het mogelijk moeten zijn om na slide 4 naadloos door te gaan naar slide 5 (de 2e van tekenaar 1).
Van slide 8 geef je richting uitvinder & publiek aan dat deze slide het complete verhaal heel duidelijk samenvat ^_^ (vertel dit van tevoren niet aan de tekenaar van deze slide, want dan gaat deze er vaak teveel over nadenken).

Wanneer je heel veel mensen hebt die willen tekenen, en je hebt het materiaal ervoor, dan je ook met 6-8 tekenaars werken: die tekenen dan elk 1 slide.

Wil je met je groep graag werken aan dit soort games, of verhalen vertellen? Schakel me in voor een training.