Geef waterdruppels eeuwen de tijd, en ze vormen imposante bergen en dalen. Geef de game De Druppel 5 minuten de tijd, en er wordt een gelaagde & verrassende scène gevormd :-)
Hoe werkt het?
De Druppel is een game waarbij een scène in meerdere rondes wordt opgezet, telkens met één speler meer. De game lijkt daarmee enigszins op een omgekeerde versie van Robinson Crusoe.
Als input vraag je meestal een plaats waar veel gehandeld wordt en/of mensen elkaar ontmoeten.
De game bestaat uit 4 rondes. In iedere ronde voegt een nieuwe speler extra details & invulling toe aan de scène zoals die in voorgaande rondes reeds is opgebouwd. Spelers van eerdere rondes herhalen daarbij telkens exact de bewegingen én de tekst zoals ze die initieel (in hun eigen startronde) hebben neergezet.
In ronde 1 zet speler 1 een basis verhaallijn neer. Daarin zorgt hij dat hij 1 interactie heeft (of mogelijk 2) met iets of iemand die er nog niet is. Dat kan een verbale interactie zijn (dus dat je bijvoorbeeld antwoord geeft op een vraag die door een nog niet aanwezige persoon is gesteld), maar ook een fysieke interactie zijn (bijv. dat je tegen een nog niet bestaand voorwerp aanloopt, of er anderszins interactie mee hebt). De verhaallijn van speler 1 moet niet te kort zijn, omdat anders de vervolgspelers nauwelijks nog ruimte hebben om hier verhaallijntjes aan toe te voegen. De basis verhaallijn moet ook weer niet te lang zijn, met name omdat je anders veel te veel materiaal krijgt om te onthouden & exact na te spelen.
In ronde 2 zet speler 2 een volgende verhaallijn neer. Die mag net iets voor, net iets na, of tegelijkertijd met die van speler 1 instarten. Het werkt het beste als de verhaallijn van speler 2 geen of nauwelijks directe raakvlakken heeft met die van speler 1 (het creeëren van die raakvlakken is de taak van speler 3 en 4). Ook speler 2 moet zorgen dat hij 1 interactie neerzet met iets/een persoon die er nog niet is.
Mocht speler 2 een interactie van speler 1 invullen (niet verstandig, maar het kan), dan moet speler 2 zorgen dat hij ook weer een nieuwe interactie toevoegt.
Wanneer speler 1 en 2 klaar zijn, staan er nu als het goed is 2 (of 3) interacties nog open.
In ronde 3 zet speler 3 een volgende verhaallijn neer. Daarbij vult de speler 1 openstaande interactie in.
In ronde 4 zet speler 4 de laatste verhaallijn neer. Daarbij vult de speler alle nog openstaande interacties in. Als het goed is vallen alle puzzelstukjes bij deze verhaallijn op hun plek. En volgt er daarna volop applaus en lof! ;-)
Tips bij deze game:
- Zet als eerste spelers duidelijk de openingen neer die volgende speler(s) kunnen gaan invullen;
- Met name speler 1 en 2 wachten bij latere rondes liefst even voordat ze starten met het opnieuw uitvoeren van hun verhaallijn. Door die korte pauze geef je namelijk latere spelers de speelruimte om een verhaallijntje in te zetten wat net vóór of ná die bestaande verhaallijnen begint;
Met name voor speler 1 en 2 geldt: maak je bewegingen en tekst niet te ingewikkeld. Je moet ze namelijk nog 2 of 3 keer doen! En (zelfs minieme) afwijkingen worden daarbij door het publiek vrijwel meteen opgemerkt. Ook maak je het je medespelers daardoor niet makkelijker, omdat de toevoegingen die ze bedacht hadden ineens niet meer blijken te passen op wat jij eerder had neergezet (maar nu net anders speelt);
- Zorg dat je als speler in alle rondes die volgen op jouw startronde, je bewegingen en teksten op exact dezelfde manier blijft doen. Het is niet jouw verantwoording om fouten door latere spelers te corrigeren. Dus kijk bijvoorbeeld telkens in exact dezelfde richting als je eerder deed (ook als je ziet dat een latere speler dan net te ver opzij staat om in je blikveld te staan), en doe je tekst op exact dezelfde momenten (ook al merk je dat een latere speler dan te laat is met zijn reactie daarop). Het publiek ziet je correcties namelijk vaak meteen, en ervaart het ofwel als valsspelen, of begrijpt de essentie van de game niet meer…;
- Spelers 1 en 2 zetten iets van 2 of 3 zaken neer die nog ingevuld moeten worden. Daarbij mogen ze speler 3 en 4 best uitdagen & het voor het publiek spannend maken wat er nog gaat komen. Maar maak het niet té moelijk voor je opvolgers;
- Probeer om de meest verrassende invulling van de openstaande interacties te bewaren voor ronde 4. Het publiek moet bij de start van die ronde liefst nog denken Hoe gaan ze dit nog allemaal bij elkaar brengen?. Probeer (ook) om als speler 4 een invulling aan zaken te geven, waardoor blijkt dat het publiek tot dan toe op het verkeerde been gezet is. Daarbij geldt opvallend vaak dat hoe absurder je die laatste invulling maakt, hoe groter de kans is dat hij past!