Durf te kiezen bij “De Dating Show” / “Tasjesgame”!

Deze dating show met gekke typetjes is een Theatersport klassieker. En ook altijd een groot succes bij impro workshops, want deze game is makkelijk op te pakken & levert veel hilarische momenten op :-)

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende manieren waarop deze game gespeeld wordt. Soms met 4 theatersporters, of 3 theatersporters + 1 vrijwilliger uit het publiek. Ik beschrijf hier hoe ik de game in workshops speel, dus met 4 niet-impro spelers op alle plekken in de game.
Omdat ik ze als presentator bijspring waar dat nodig is, gaat dat altijd wel goed. Soms zijn de spelers in het begin nog wat aan het zoeken hoe het nu precies werkt, maar al heel snel zie je dan het kwartje vallen en gaat iedereen helemaal los. Tot groot vermaak van de kijkers én spelers! :-) (Bij een theatersport wedstrijd neemt 1 van de spelers de presentator-rol op zich.)

In deze game is er 1 persoon die de kandidaat in een dating show wordt. Omdat ik altijd aangeef dat ik deze persoon zal helpen waar dat nodig is, is een vrijwilliger voor deze rol altijd snel gevonden. Zet deze speler vooraan op het podium op een stoel. Zet de stoel aan de rand van het speelvlak, zodat je de 3 “dates” goed kan zien.
Want er zijn ook nog 3 spelers die de mogelijke dates gaan neerzetten. Vraag hiervoor 3 vrijwilligers (leg uit dat je ook hen zal helpen waar dat nodig is). Zet deze spelers een stuk achter de kandidaat (zodat deze de dates zgn. nog niet kan zien) naast elkaar op een rij op het podium. Vraag ze om hun date als een lekker vet/gek typetje neer te zetten.
Vraag nu aan het publiek om 3 tassen/rugzakken waarvan het niet erg is dat we spullen daaruit gaan halen (altijd belangrijk om dit erbij te vermelden!). Geef elke date nu 1 van die 3 tassen, maar vraag ze om er nog niet in te kijken.
We zijn nu klaar voor de start van de show!

Als presentator heet ik dan de kijkers welkom bij weer een aflevering van populaire dating show X. Ik stel de kandidaat voor, en leg uit dat hij/zij op zoek is naar date. Op basis van een lange vragenlijst die de kandidaat ingevuld heeft, heeft ‘de computer’ 3 fantastische dates geselecteerd, die – nu nog uit het zicht – klaarstaan voor het beantwoorden van vragen.
De show bestaat uit 2 vragenrondes. Daarbij wordt aan de 3 dates (in willekeurige volgorde) een vraag gesteld. Op basis van de antwoorden daarop, stuurt de kandidaat uiteindelijk 2 dates naar huis, en gaat met de overgebleven persoon op een date.

Vraag de kandidaat aan welke date hij/zij als eerste een vraag wil stellen. Als de kandidaat zelf een goeie vraag weet: prima! Als de kandidaat die nog even niet heeft, kan je altijd wat suggesties geven. Zoals: Waar neem je mij op onze eerste date naar toe?, Wat je is beste/slechtste karaktertrek?, Als je een dier was, welk dier zou je dan zijn?, etcetera.
De date aan wie de vraag gesteld wordt, pakt nu blind/zonder te kijken iets uit de tas die hij gekregen heeft. En gebruikt dat voorwerp op een zo creatief mogelijke manier bij het beantwoorden van de vraag. Hoe gekker dat gebeurt, hoe beter!
Daarna wordt aan de 2 andere dates op een vergelijkbare manier een vraag gesteld. Standaard krijgt iedere date een andere vraag, maar als de kandidaat graag dezelfde vraag aan alle 3 de dates wil stellen, dan mag dat natuurlijk. Iedere date gebruikt ook weer een voorwerp uit zijn/haar tas voor het antwoord.

Doe zo ook nog een een 2e vragenronde.
Na de 1e en 2e vragenronde vat ik de 3 gegeven antwoorden van die ronde altijd even kort & met humor samen. Zodat er voor iedere date een duidelijk beeld ontstaat.

Na de 2e vragenronde is het moment voor de grote keuze aangebroken. Vraag de kandidaat welke date hij zeker niet gaat kiezen. Die komt vervolgens – teleurgesteld (of boos ;-)) – naar voren lopen, zodat de kandidaat ziet wie hij niet uitgekozen heeft. Doe dit nog een keer voor een 2e date, zodat er eentje overblijft.
Vraag dan de kandidaat om te gaan staan. Leg uit dat we aan de andere kant van “het scherm” de gekozen date gaan neerzetten (die komt nu ook naar voren), en dat we dus de definitieve date gaan onthullen. Als het scherm straks wegschuift, gewoon meteen spontaan reageren op je keuze, want onze kijkers zijn natuurlijk heel benieuwd naar jouw reactie!
Mime dan dat je het scherm wegschuift, en breng de date en kandidaat bij elkaar. Vertel als laatste richting het publiek dat deze 2 op een date gaan, en dat we volgende week daarvan alle genante beelden natuurlijk gaan zien ^_^ En dat we er dan ook weer zijn met een nieuwe kandidaat!

Tips/variaties

  • Omdat je niet 100% zeker weet of je 3 tassen uit het publiek kan halen, neem ik altijd een (draag)tas met allerlei willekeurige voorwerpen mee als reserve-optie;
  • Als de spelers dat wel aankunnen, kan je tijdens een vragenronde ook om dingen vragen als Draag een ode van 4 regels (op rijm) voor aan de kandidaat of Kan je je liefde/wat je v.d. kandidaat vindt, bezingen in een liedje (van max. 4 regels)?!
  • De genders/leeftijd/etc. van kandidaat en dates hoeven uiteraard niet keurig te matchen: het is juist heel leuk als dat niet zo is!
  • Spoor de dates aan om zoveel mogelijk te contrasteren met de andere dates. En om – wanneer ze niet aan de beurt zijn met een vraag – klein in karakter door te blijven spelen;
Wil je met je impro groep graag werken aan dit soort games, of spelen met typetjes? Of wil je hier in een workshop mee aan de slag gaan? Schakel me in voor een training of een workshop.