“De Vrijstaat” theatersport workshop

Het idee van kinderkunst camping De Vrijstaat is dat 2 groepen kinderen telkens een week lang op allerlei manieren met kunst bezig zijn, en dan nadrukkelijk zonder dat de ouders erbij zijn. Ze maken o.a. animatiefilmpjes, maken foto’s, en spelen Weerwolven. Theatersport past in dat verhaal natuurlijk prima, wat ook precies de reden was dat Daphne (die het organiseert) ons gevraagd had om een workshop te komen verzorgen.

Oorspronkelijk zou het een workshop zijn met zo’n 45 kinderen. Het aantal inschrijvingen bleek (helaas) tegen te zitten, waardoor we uiteindelijk een groep van 9 kinderen voor de workshop hadden… Dat betekende dat voor deze workshop 2 trainers (Hans en ik) meer dan voldoende waren. Feitelijk zou je zo’n groep ook wel alleen _kunnen_ doen, maar we De dubbelkoppige girafhebben al meer dan eens gemerkt dat het gewoon erg fijn is om een workshop met minstens 2 man te doen. Je kan dan lekker elkaar afwisselen, en aanvullen waar dat nodig is. En wanneer Hans een oefening of game leidde, had ik mooi de tijd en gelegenheid om foto’s te maken.

Op uitnodiging van de organisatie van De Vrijstaat, schoven Hans en ik aan bij het avondeten wat net voor de workshop zat. Op die manier konden Hans en ik meteen ook een idee krijgen wat voor een groep het was. Nou, ze bleken min of meer te zijn als de gemiddelde 12-14 jarige: druk tot en met, giebelig, en enigzins fysiek ingesteld (duwen, trekken – dat soort dingen) ^_^ Het waren in ieder geval geen ingetogen, stille tiepjes! En ze hadden er enorm zin in, ook al wisten ze niet precies wat we nou met ze gingen doen. En dat hielden we ook nog lekker even spannend.

Bij de start van de workshop was de groep nog steeds enorm druk en hyper. Achteraf bedachten we dat dat ook gewoon kwam omdat het allemaal zo spannend en nieuw was, en dat dit gewoon dan de manier is waarop ze dat uiten. Maar Hans en ik hadden af en toe even het gevoel van “hoe krijgen we deze kruiwagen met kikkers een beetje op de rails”… Gelukkig kwam het al snel helemaal goed, en deden ze vol enthousiasme met alles mee. En dan merk je wat het fijne is aan het werken met kinderen, zeker van die leeftijd: aan fantasie en energie geen gebrek! Vooral qua gekke typetjes en vreemde verhaalwendingen konden ze er wat van. De onderwerpen ‘ouders’ (incl. opvoedkundige opmerkingen :-) ) en ‘puistjes’ (en andere viezigheid) waren daarbij mateloos populair ;-)
Terwijl we met ze bezig waren, hadden Hans en ik al vrij snel door welke van de van tevoren uitgekozen oefeningen en games wel en niet zouden gaan werken met deze groep. En ter plekke pakten we er nog een paar niet van tevoren geselecteerde games bij, omdat die gewoon de perfecte keuze leken.
Al met al vlogen de dikke 2 uur v.d. workshop om. Aan het einde v.d. workshop wilde de groep persé nog een keer de “Diapresentatie” game doen, want die vonden ze helemaal top. In tegenstelling tot de eerste keer, toen Hans en ik de dia’s aan mekaar gepraat hadden, wilden ze deze keer zelf de verhaaltjes erbij vertellen. En dat deden ze echt boven verwachting goed. Er zaten vondsten in waar ze zich bij een theatersportwedstrijd niet voor hadden hoeven schamen! Toen Hans en ik bij de 2e (en laatste) Diapresentatie ook meededen – want dat wilden ze heel graag – waren ze helemaal blij. En daar doe je het toch voor :-) (ook al had ik de dag erna wel behoorlijk wat spierpijn)

Bij de afsluiting gaven de kinderen aan dat ze enorm genoten hadden. Ze hadden op school ook wel eens zoiets gedaan, maar dat was veel suffer en saaier: _dit_ vonden ze echt leuk! En wanneer konden ze weer met ons spelen?
We hebben hen toen ook nog een keer veel complimenten gegeven voor de enorme inzet en hun geweldige fantasie. En Hans en ik waren het er helemaal over eens: een groep als deze is eigenlijk gewoon ontzettend fijn om mee te werken.

Sinds gisteren ben ik bezig met het uitzoeken & nabewerken van de gemaakte foto’s. De resultaten daarvan zijn te zien in deze Flickr fotoset: Theatersport workshop 19 augustus 2010 op Kinderkunst camping “De Vrijstaat.

2 reacties op ““De Vrijstaat” theatersport workshop”

  1. Wat geweldig om te lezen! En de foto’s zijn ook hilarisch — het plezier spat er van af!
    Zo’n stukje is ook ontzettend goed om op de website te zetten, zodat eventuele opdrachtgevers enthousiast kunnen worden!

Opmerkingen zijn niet meer mogelijk.