“Beeldenstorm” warming-up levert mooie plaatjes op

Gisteren verzorgde ik een training bij Iets anders. Daarbij ging ik aan de slag met samen de focus (van o.a. een scène) vinden, en goed samenwerken.

Een opwarmoefening die daar perfect bij past, is Beeldenstorm (originele naam: Stagecraft). Daarbij gaat de hele groep telkens voorwerpen, dieren, en machines/apparaten uitbeelden. Er worden hierbij nadrukkelijk geen mensen neergezet (of gevraagd).

Verder zijn er een aantal spelregels bij deze opwarmer:

 • Dat wat gevraagd wordt, zet je in een ‘freeze’ neer

  Het wordt dus geen bewegend plaatje. Door met een freeze te werken, wordt het voor de spelers makkelijker om snel te zien wat iedereen aan het neerzetten is. En zo kan je lekker snel samen tot een eindplaatje komen;

 • Er mag niet gepraat worden tijdens het vormen van het plaatje

  Elkaar goed observeren wordt hierdoor de sleutel tot een mooi eindresultaat;

 • Het vormen van het eindplaatje moet een echt groepsproces zijn

  Laat het proces dus niet door één duidelijke leider bepalen, maar kom sámen tot het eindresultaat;

 • Zet ook écht alleen dát neer wat er gevraagd wordt

  Is de vraag bijvoorbeeld bloemenvaas, dan zet je uitsluitend die vaas neer. Bloemen uitbeelden die in die vaas staan is prima. Maar bijvoorbeeld óók het tafeltje uitbeelden waarop die vaas staat, weer niet. Deze regel dwingt je dus subtiel om je écht alleen op dat ene ding te focussen;

 • Je zet altijd maar één enkel exemplaar neer van dat wat gevraagd wordt

  Is de vraag dus bloemenvaas, dan moet je als groep ervoor zorgen dat je met z’n allen ook maar 1 vaas neerzet, en niet meerdere. Deze regel traint je om bij het vormen van het beeld goed op te letten wat anderen al neerzetten, en daar zoveel mogelijk bij aan te sluiten;

Zaken die je de groep zo kan laten uitbeelden, zijn bijvoorbeeld: naaimachine, druiventros, laptop, draak, lavalamp, en hamerhaai. Maar laat je fantasie vooral flink de vrije loop, en zet je groep maar eens lekker aan het werk :-)

Gisteravond viel deze actieve opwarmer zondermeer goed in de smaak. Hij zorgde voor veel gegiebel & creatieve energie bij de spelers. Doel bereikt, dus!
Hieronder vind je een aantal van de plaatjes die ze gevormd hebben. Wat denk je: passen de plaatjes een beetje bij de geroepen vraag?

De mogelijkheid tot reageren is gesloten.