Beeldenstorm Battle: creatieve WUP voor dubbel de club :-)

Een goeie start is goud waard. In het geval van een improvisatie workshop of Theatersport wedstrijd geldt: een goeie warming-up (WUP) geeft een goeie start.

Een beetje creatieve strijd kan geen kwaad :-)

In een eerdere posting heb ik ‘t al eens gehad over de warming-up Beeldenstorm. Inclusief hilarische foto’s van de resultaten daarvan. En het blijft een fijne groeps-WUP die ik graag inzet bij trainingen & workshops.

Een tijd geleden zag ik bij Rataplan dat zij een variant op deze WUP speelden, maar dan met 2 groepen.
Met wat kleine aanpassingen heb ik die omgevormd tot Beeldenstorm Battle: een competitieve variant op Beeldenstorm. Waarbij het niet écht om de punten gaat, maar de twee groepen wel serieus creatief aan de slag gaan ;-)
En zo’n Battle blijkt bijzonder leuk te zijn. Om te doen én om naar te kijken. En je kan hem inzetten als WUP, als toss game, en ook als energieke opkomst na de pauze!

Hoe werkt de Beeldenstorm Battle?

Verdeel de spelers in 2 groepen van gelijke grootte. Idealiter zitten er in een groep ca. 5-10 spelers. Speel je de Battle als opwarmer-na-de-pauze in een Theatersport wedstrijd, dan kan je altijd mensen uit het publiek uitnodigen om mee te doen…!
Zet de twee groepen naast elkaar op het podium of speelvlak.

Vraag nu telkens aan het publiek om iets wat uitgebeeld kan worden. Bijvoorbeeld een klein/groot/bijzonder/ouderwets/huishoudelijk/etc. voorwerp, een opmerkelijke locatie waar je vandaag geweest bent, een bijzondere gebeurtenis, etcetera.
Bij latere rondes kan je als input ook om één enkel grappig/bijzonder/ongewoon/lang/etc. woord vragen. En dan kijken wat de spelers daarvan maken!

Geef beide groepen nu ca. 10-15 seconden de tijd om zonder praten tot een plaatje te komen, wat op een manier past bij de input. Dat plaatje mag een letterlijke weergave van de input zijn, maar kan ook een associatie bij die input zijn. Vooral dit laatste levert vaak lekker maffe resultaten op (en koele foto’s! ;-). De groepen eindigen hun plaatje altijd in een freeze.

Vraag daarna aan degene uit het publiek die de input gegeven heeft, welke van de twee tableaus volgens hem/haar ‘t beste past bij de input. Geef een punt aan die groep. En speel zo door om wie ‘t eerste 2 uit 3, resp. 3 uit 5 punten scoort.
Een leuke variatie is om de groepen juist een bewegend ‘plaatje’ neer te laten zetten: zie de lavalamp filmpjes hieronder waar dat toe kan leiden! ^_^.

En dit levert ‘t op :-)

Vorige week heb ik een groep studenten bij een kennismakingsworkshop met Theatersport ook deze WUP laten spelen. En dat leverde prima resultaten op!
Hieronder vind je een aantal ‘winnende’ plaatjes die ze gevormd hebben. Lijken ze een beetje op het onderschrift?!

Bij de input lavalamp werd door beide groepen – spontaan & zonder aansporing – een bewegend plaatje neergezet. Welke hiervan zou jij hebben laten winnen…?

Stem a.u.b. in met YouTube cookies om deze video af te spelen.
Na instemming kan je content bekijken op YouTube, een dienst die aangeboden wordt door een externe, derde partij.

Zie de YouTube privacy policy

Als je instemt met deze mededeling, zal je keuze vastgelegd worden, en zal de pagina herladen.

Stem a.u.b. in met YouTube cookies om deze video af te spelen.
Na instemming kan je content bekijken op YouTube, een dienst die aangeboden wordt door een externe, derde partij.

Zie de YouTube privacy policy

Als je instemt met deze mededeling, zal je keuze vastgelegd worden, en zal de pagina herladen.

Wil je met je team aan deze & meer van dit soort games werken? En/of aan de technieken die je daarvoor nodig hebt?
Schakel me in voor een training!