Suggesties voor interessantere relaties

Een goede relatie is vaak al meer dan voldoende basis voor een interessante scène. Daarom zijn hier een paar manieren om snel tot zo’n relatie te komen.

Gebaseerd op een basale (openings)zin

Een basale/standaard (openings)zin, kan je vaak prima omvormen tot de basis voor een relatie. Je kan dit goed oefenen met de groep in een kring, of (daarna) in paren:

  • De 1e speler zegt een basale/weinig spannende zin, liefst eentje die betrekking heeft op een transactie/handeling. Bijvoorbeeld Ik wil graag een Big Mac, Is er nog koffie?, of Volgende klant graag!;
  • De 2e speler reageert nu op deze 1e zin, en probeert daarbij om de relatie meer diepgang te geven. Bonuspunten als dat een emotionele diepgang is. Dus bijvoorbeeld (als reactie op de 3 voorbeeldzinnen:) En ik wil graag je telefoonnummer!, Uw koffie staat al klaar meneer, precies zoals u hem iedere ochtend graag drinkt, of Ik heb een goed pak nodig voor mijn eerste baan – kan je me daarmee alsjeblieft helpen?

Geef een standaard relatie een interessante draai

Ook deze oefening kan je zowel in een kring als in paren goed oefenen (en je kan het zelfs in je eentje oefenen). De 1e speler noemt hierbij een (vrij) standaard relatie, en de 2e speler zet er een zin achteraan die die relatie (emotionele) diepgang geeft:

  • Wij zijn twee schoonmakers … die stiekem enorm verliefd op elkaar zijn;
  • Wij zijn een dokter en patiënt … en de patiënt is zwanger geraakt door de zoon van de dokter!;
  • Wij zijn twee kruimeldieven …waarvan er één met deze criminele activiteiten wil stoppen, maar de ander heeft heel hard geld nodig

Je kan met deze opzet volop gaan experimenteren. Ga bijvoorbeeld spelen met de lengte/uitgebreidheid van de aanvulling v.d. 2e speler: is meer detail altijd beter dan weinig detail? Zijn er bepaalde (typen) aanvullingen die beter werken dan anderen, en waar zit hem dat dan in? etcetera
De kans is groot dat de aanvullingen waarin emoties een grote rol spelen, fijn werken. En dat aanvullingen waarin al heel veel verhaal gemaakt/beschreven wordt, vaak minder fijn werken omdat het spelers nogal beperkt in hun spelmogelijkheden.

Het kan heel nuttig zijn om bij m.n. lange verdiepingszinnen met de groep te kijken hoe je die in kan dikken tot een korte(re) zin, zónder dat je de essentie van de verdieping verliest. Want kortere zinnen zijn het meeste behapbaar wanneer je ze daarna gaat inzetten in je spel.
En je kan natuurlijk ook de complete suggesties opschrijven, en ze daarna inzetten als de basis voor korte scènes. Dan wordt heel concreet duidelijk welke suggesties goed werken, en welke niet.

Geef een standaard beroep of locatie een interessante draai

De hiervoor beschreven werkwijze, kan je ook prima toepassen op beroepen. Bijvoorbeeld: Een bakker …met smetvrees, of Een tandarts …met een gat in de hand, etc.

En je kan het zelfs op locaties toepassen, al gaat specifiek een emotionele verdieping daarbij al wel snel absurdistisch of overdreven aandoen. Maar hé: het is wél anders :-)

Wil je graag trainen op werken met relaties, scènes krachtig starten, of andere improvisatie aspecten? Schakel me in voor een training.