Envelop met inhoud

Een simpele envelop kan heel veel verschillende dingen bevatten, en voor heel veel dingen staan. Dat maakt hem uitstekend geschikt als basis voor een interessante scène en/of als middel om een scène verder te helpen!

Hoe werkt het?

Je speelt deze vorm met 2 spelers. Leg op het speelvlak voor hen een envelop neer (eventueel op een stoel, zodat hij makkelijker te pakken is). Of laat 1 van de 2 karakters de envelop bij zich steken (voor de scène begint).
De envelop staat telkens symbool voor een andere brief, zoals:

  • Een (mogelijk anonieme) liefdesbrief [niet noodzakelijk afkomstig van de andere speler];
  • Een versleutelde boodschap met een ontsnappingsplan;
  • Examenresultaten [niet noodzakelijk van degene die de envelop oppakt];
  • Een brief waarin de relatie uitgemaakt wordt [niet noodzakelijk die tussen de twee spelers];
  • Nieuws over de dood van een rijke, oude tante/opa/ex waarvan één van de karakters gaat erven;
  • Een bijzonder aanbod voor een nieuwe baan;
  • Nieuws dat je zoon/vader/dochter/oma gedood is in de oorlog;
  • Een brief die per abuis bij jou/jullie terecht is gekomen: hij had eigenlijk naar iemand anders moeten gaan;
  • Een brief in een hele oude envelop, waarvan één van de twee spelers meteen weet wat daarin zit;

De spelers gaan nu een scene spelen, wetende (als spelers, en mogelijk ook als karakters) wat dit voor brief is. Laat ze daarbij e.e.a. persoonlijk maken (wat doet de brief met je?), en emoties in het spel brengen. De daadwerkelijke inhoud van de brief is véél minder belangrijk dan wat het doet met de emoties, de relatie tussen de twee karakters, e.d.
De spelers mogen ook zelf invullen of dat de envelop heel lang dicht blijft (of misschien wel nooit opengaat), of dat hij meteen geopend wordt. Dat heeft allemaal invloed op de speldynamiek.

Deze vorm is primair bedoeld voor trainingen rond zaken als dingen aan laten komen, werken met wat er is, emoties, en dergelijke. Maar kan ook prima als een korte/middellange speelvorm (met een ingebouwde vliegende start) voor een voorstelling gebruikt worden.
En uiteraard kan je ook gewoon de envelop neerleggen, en de spelers helemaal zélf in laten vullen (via spel) wat voor envelop het is, c.q. wat er in de envelop zit. Side-coach er daarbij wel op dat spelers zichzelf durven uitdagen wat betreft de aard & inhoud van de brief, want dat levert de meeste leermomenten én het aantrekkelijkste/meest verrassende spel op.

Dit is een vorm uit de training Kijken. Voelen. Reageren. Verwoorden. die ik ook aanbied.