Emotie + relatie = volop inspiratie

Een goedgekozen openingszin kan een scène een vliegende start geven. En emoties kunnen de drijvende kracht van een scène zijn. Dus waarom niet van 1 + 1 twee maken? :-)

Hoe werkt het?

Je speelt deze vorm met 2 spelers. Die vragen verder geen input. De enige input die de spelers krijgen, is een emotionele openingszin, en een relatie.
Eén speler trekt hiervoor blind een briefje uit de openingszinnen-set, en de andere speler trekt blind een briefje uit de relaties-set. De spelers houden hun input voor elkaar & voor het publiek geheim.
[Je kan de hierna volgende lijst ook downloaden als eenvoudig uitprintbare briefjes.]

Emotionele eerste zin:Relatie:
Ik walg van je (als je dat zegt)Je tegenspeler is je baas
Ik word overdonderd door jouw charmesJe tegenspeler is je babysitter
Je maakt mij heel nerveusJe tegenspeler is je partner/ echtgenoot
Je maakt me altijd enorm aan het lachenJe tegenspeler is God
Ik gelóóf je totaal nietJe tegenspeler is je kind
Je maakt me bangJe tegenspeler is jouw eeneiige tweeling broer/zus
Ik voel me ongelofelijk aangetrokken tot jouJe tegenspeler is jouw creatie
Je bent mijn grote heldJe tegenspeler is ‘een dom kind’
Ik zou willen dat ik je nooit had ontmoet!Je tegenspeler is je ouder
Ik wil net zoals jou zijnJe tegenspeler is je aartsvijand
Jij bent mijn grootste foutJe tegenspeler is je kersverse bruid(egom)
Ik denk niet dat wij voor elkaar gemaakt zijnJe tegenspeler is je grootste nachtmerrie
Ik voel een afstand tussen onsJe tegenspeler is je volgende doelwit
Ik heb heel erg spijt van wat ik gedaan hebJe tegenspeler is jouw geweten
Jij hebt mijn wereld op z’n kop gezetJe tegenspeler is (als) jijzelf, maar dan 15 jaar geleden
Ik maak me grote zorgen om jeJe tegenspeler is je volgende, betalende klant
Ik moet iets aan je kwijtJe tegenspeler staat tussen jou en de promotie van je leven
Je kan niet ménen wat je (net) gezegd hebtJe tegenspeler is je beste vriend(in) die 1 jaar geleden overleden is…
Ik heb jouw hulp nodigJe tegenspeler is je nieuwe mentor
Ik voel een afstand tussen onsJe tegenspeler is een schaap uit je ‘kudde’

De eerste zin in de scène wordt altijd uitgesproken door de speler met het openingszin-briefje. Dat gebeurt vrijwel meteen. De andere speler (met het relatie-briefje) geeft een duidelijk emotionele reactie op de openingszin. Daarbij gebruikt hij de relatie die hij gekregen heeft, als een duidelijk filter voor wat die emotie & die reactie is. Met deze basis spelen de twee spelers nu een scène.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze vorm geen raadspel is voor de speler met de openingszin: hij reageert gewoon op het (tegen)spel van de andere speler. Komt hij er daarbij (als speler) achter wat de relatie is, dan hoeft hij daar niets expliciets mee te doen. Maar hij kan het uiteraard wel gebruiken voor zijn (tegenspel) richting die andere speler.
De speler met het relatie-briefje hoeft in het begin niet krampachtig te verbergen wat de ontvangen relatie is. Maar het werkt vaak wel fijn als hij, richting de andere speler, opbouwt hoe concreet hij de relatie in het gedrag van zijn karakter laat doorschemeren.
Laat de verwikkelingen & de emoties in de scène geleidelijk aan steeds groter worden. Op die manier kan je mooi naar een spannend / dramatisch / verrassend einde toewerken.

Tips & side-coaching

  • Tip voor de openingszin speler: probeer je snel een situatie voor te stellen die zich afgespeeld heeft nét voor die openingszin. Dat helpt je namelijk bij het bepalen van de emotie & de manier waarop je die eerste zin uitspreekt. Hou die emotie, c.q. de kijk op de wereld die erachter zit, ook zo lang mogelijk vast: dat biedt namelijk veel mogelijkheden voor je spel;
  • Tip voor de andere speler: het allerbelangrijkste is dat je een duidelijke/emotionele reactie hebt op de openingszin. Voel er iets bij, vindt er iets van – laat het i.i.g. écht aankomen. Geef dan een duidelijk reactie, verbaal of non-verbaal. Bonuspunten als je daarin de relatie ook al door kan laten schemeren. Maar als dat teveel is om in 1 keer mee te nemen, focus je dan op het goed aan laten komen. Die relatie kan nog wel heel even wachten;
  • Merk op: de relatiebriefjes bevatten – bewust – vrijwel allemaal relaties die je op meerdere manieren kan invullen. Staat er bijvoorbeeld Je tegenspeler is je babysitter, dan kan je dat invullen als dat jij een kind bent en de ander je babysitter, maar het kan ook zo zijn dat jij de ouder bent die de babysitter inschakelt;
  • Hou de emotie waarmee je de scène start zo lang mogelijk vast. Pas hem i.i.g. niet te snel aan aan die van de ander: schurende emoties zijn juist je grootste vriend in een scène!
Dit is een vorm uit de training Kijken. Voelen. Reageren. Verwoorden. die ik ook aanbied.