Eerst doen, dan praten

Een oefening – Act First, Then Talk – die naar verluidt door Del Close bedacht is. Het is in essentie een vrije scène, waarbij er voor iedere zin tekst eerst gehandeld moet worden. En dat levert vaak heel erg boeiende scènes op.

Hoe werkt het?

Laat twee spelers (eventueel) input vragen voor een vrije scène & gaan spelen. Daarbij geldt er echter wel één belangrijke regel: vóór iedere zin die de spelers willen zeggen, moeten ze object handling doen. Oftewel: een voorwerp neerzetten (mimen) via een handeling. En dat is ook echt voor iedere zin. Bel keihard af wanneer dat niet gebeurt (dat deed Del blijkbaar ook), want anders verlies je de hele essentie van de oefening. En het is een oefening, dus dat de scène daardoor onderbroken wordt, is bijzaak.
Mochten spelers klagen dat ze op deze manier zo moeilijk aan hun tekst toekomen, dan hebben ze de essentie van de oefening niet helemaal door… ;-)

Een speler mag eventueel zijn handeling laten voortbouwen op een door de vorige speler neergezet voorwerp. Bijvoorbeeld door dit zojuist gemimede voorwerp aan of over te pakken, en er daarna ook iets zinvols mee te doen. Dus: niet alleen maar aanpakken, en dan gaan praten, want dan laat je feitelijk het hele aanbod (bijna letterlijk) uit handen vallen!

Gaat dit goed, dan kan je de oefening uitbreiden door een 3e speler mee te laten spelen. Die start de scène altijd aan de kant. En komt pas op wanneer dat nódig is, resp. wanneer de eerste 2 spelers het platform duidelijk genoeg hebben neergezet.
Niet alleen train je zo een extra vaardigheid (werken met 3 vs. 2 spelers), het is ook een mooie truuk om te kijken of de spelers – ondanks deze ‘afleiding’ – het neerzetten van de voorwerpen correct volhouden.

Tips:

  • Kom je als 2e of 3e speler op, doe dat dan zo dat de reeds aanwezige spelers kunnen zien dat je dit doet. Bijvoorbeeld door duidelijk voorlangs op te komen. Anders ziet het publiek jouw openingshandeling wel, maar je medespeler(s) niet!
    Die tip geldt ook voor alle nieuwe handelingen die je daarna inzet: doe dat zo, zodat al je medespelers ze ook kunnen zien;
  • Blijf als spelers goed oog houden voor de handelingen die je neerzet. Zie ze niet alleen maar als ‘verplichte vulling’, maar als waardevolle (non-verbale) spel-input;
Wil je met je team trainen op stil en fysiek spel, en andere improvisatie spelaspecten? Schakel me in voor een training!