Categorie: Oefeningen

Een beroep: ‘t is maar wat je ermee doet!
Deze oefening laat zien hoe je de heel standaard input van een beroep (zeker als dat een vaak geroepen beroep is…!), eenvoudig verrassende & frisse invullingen kan geven.

Maak je muziek fysiek!
Hóe je een impro lied brengt, is zeker zo belangrijk als wát je daarin zingt. Sterker nog: hoe je het brengt, blijft bij je publiek waarschijnlijk veel meer hangen dan je precieze inhoud. Daarom gaan we daar in deze oefening lekker mee aan de slag!

Prikkel je verbeelding met een bijvoeglijke toevoeging
Het uitbeelden/mimen van voorwerpen in een scène is nog wel eens een ondergeschoven kindje. En dat is jammer, want het is een heel waardevolle vaardigheid nét dat beetje extra kan geven. Je kan een scène er zelfs heel véél extra mee geven, wanneer je het voorwerp van een creatief bijvoeglijk [Verder lezen …]

“Verhaal” versus “Karakter”
Scènes kunnen ruwweg in 2 soorten opgedeeld worden: karakter-gedreven en verhaal-gedreven. Het kan heel waardevol zijn om op beide types te trainen, omdat ze elk hun eigen regels hebben. En die ervaring kan je weer helpen om in een scène bewust(er) voor het één of het andere type te kiezen, [Verder lezen …]

Verhaal van jezelf
Maak bij het vertellen van een geïmproviseerd verhaal gebruik van de beste bron van materiaal die er is… jijzelf en jouw belevingswereld! Dat geeft je namelijk heel veel & heel rijke dingen om mee te werken, en de voorraad wordt iedere dag vers aangevuld :-)

Emotie + relatie = volop inspiratie
Een goedgekozen openingszin kan een scène een vliegende start geven. En emoties kunnen de drijvende kracht van een scène zijn. Dus waarom niet van 1 + 1 twee maken? :-)

De duidelijkheid van steeds minder tijd
Bij deze oefening zetten twee spelers een scène neer in 60, 45, 30, 15, en 10 seconden. Ze kunnen zo onderzoeken hoe je een scène nog steeds kan laten werken, zelfs met weinig tijd. En ze kunnen ervaren hoe relatief speeltijd soms kan zijn… ^_^

Eeeennhhhssstempruhh-prrrooffessorr…!
Deze opwarmer/oefening gebruik ik vaak bij improvisatie workshops. Het is namelijk een supergoeie vorm om te illustreren waar het bij improvisatie om draait: elkaar aanvoelen, samenwerken, en er veel plezier bij hebben, zelfs al gaat ‘t eens een keer ‘fout’ ;-)