“De buit is binnen! Die erfenis… die is van mij!”

Op 12 januari was Utrecht het toneel voor de Nieuwjaarsduik 2014: de traditionele opening van het nieuwe culturele jaar. Eén van de theatrale amuses die tijdens deze middag aan het publiek geserveerd werd, was de improvisatie muziektheater voorstelling Uitgekookt!.

Samen met twee medespeelsters en een muzikant, namen we daarbij met een vette knipoog afscheid van de (fictieve) chefkok Herman van Haeften. In een voorstelling die flink doorkruid was met emoties, die helemaal afgestemd was op het smaakpallet van het publiek, en die rijkelijk overgoten werd met een coulis van muzikale nummers. Smullen dus! :-)

Wat ons op de middag al snel aangenaam verraste, was dat een zeer ruime meerderheid van het publiek volledig nieuwe gezichten voor ons waren. Blijkbaar had de beschrijving van de voorstelling hen zó nieuwsgierig gemaakt, dat ze ‘t wel aandurfden om met ons (zeg maar) in het creatieve diepe te duiken. En dat is ook precies hoe de Nieuwjaarsduik bedoeld is! (Dat ze bij binnenkomst ook een plakje kleffe cake en slappe koffie kregen, was natuurlijk alleen maar extra slagroom op de taart ;-) )
Ook heel mooi: dat publiek kwam meer dan eens met heel interessante & verrassende ingrediënten voor de karakters die door ons (de spelers) neergezet werden. En kreeg als beloning daarvoor een kleurrijke voorstelling met pakkende liedjes: precies zoals – op zijn beurt – (muzikaal) improvisatietheater bedoeld is!

Vier maal is Uitgekookt! zo neergezet, met heel uiteenlopende karakters. Want dat de 3 bezoekers van de rouwbijeenkomst er met een duidelijke reden waren, dat was het basisrecept. Maar met welke motieven & met welke historie zij daar stonden, dát was iedere keer weer de grote verrassing…!
Pas helemaal op het einde werd duidelijk wie er de hond in de pot vonden & wie er met de erfenis vandoor ging. Want de laatste gang op het menu was een stampende tango met een duidelijk credo: De buit is binnen! Die erfenis… die is van mij!. De ene keer werd dat gezongen door Hermans secretaresse, die jarenlang ‘overwerken’ beloond zag worden. Een andere keer bleek familie toch boven alles te gaan, en mocht Herman z’n broertje de ‘rijke’ erfschat (die keer: een zoutmolen, oud theekopje, en mandoline…) als ‘buit’ mee naar huis nemen ^_^

De middag op de Nieuwjaarsduik was voor ons flink werken, maar het was absoluut ook leuk & spannend om te doen. We hebben er ook weer veel van kunnen leren, we hebben volop nieuwe dingen uit kunnen proberen, en hopelijk ook weer wat nieuwe mensen nieuwsgierig gemaakt naar onze theater activiteiten.
Het was voor het eerst ook dat we met deze spelersgroep & deze muzikant samen gespeeld hebben. En het is mij prima bevallen! Dus wie weet waar dit allemaal nog toe gaat leiden… Hou deze blog dus zéker goed in de gaten!

[Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Christiaan Slot.]