Beter leren impro zingen-tip: Zing in de auto!

Er zijn allerlei manieren waarop je je zangtechniek & je muzikale improvisatie vaardigheden kan verbeteren en uitbreiden. Mijn tip hiervoor: zing in de auto! <of vergelijkbare afgesloten ruimte naar keuze…>

Ikzelf zing heel veel als ik in de auto rij (meestal is dat wanneer ik alleen rij, maar soms ook niet ;-) ). Dat kan misschien een enkele keer nog wel eens een wat aparte blik van een mede-weggebruiker opleveren, maar ach: die ken ik verder toch niet persoonlijk, dus wat maakt het uit!

Wat maakt zingen in de auto (voor mij) zo fijn & waardevol?

  • Om te beginnen kan je daar zo hard  – en zo ‘imperfect’ – zingen als je maar wil: niemand die het hoort (zolang je de raampjes dichthoudt & geen cabrio rijdt ;-) ). Dus je kan lekker experimenteren met je zang: hard/zacht, hoog/laag, vanuit je buik zingend of op je kopstem, hees, met veel vibrato, gekke krulletjes – noem maar op: alles kan! Een ideale manier om ongegeneerd dingen uit te proberen dus;
  • De meeste mensen zitten vrij regelmatig in de auto, dus je kan lekker vaak op deze manier oefenen. Ik weet heel zeker dat mijn zangtechniek zich erg verbeterd heeft door het al jarenlang veel zingen in de auto;
  • Je kan perfect de muziek uitzoeken die bij je (stembereik) past, waar je blij van wordt, waardoor je geïnspireerd wordt, etcetera. Zo kan je maximaal profijt uit het autozingen halen (geen ‘vullers’ die je moet uitzitten!), en het wordt er ook zoveel leuker op!
    Ikzelf heb een hele rits CDs samengesteld met nummers die prima passen bij mijn stem(bereik), die ik fijn meezingen vind, en/of waar ik lekker mee kan spelen (bijv. door een 2e stem eronder te zetten);
  • Je kan de nummers waarmee je meezingt weer gebruiken als bron van inspiratie tijdens toekomstige improvisatie zang (ik zoek behoorlijk wat nummers specifiek voor dat doel uit). Waarmee ik natuurlijk niet bedoel dat je ze ‘letterlijk’ 1-op-1 gaat hergebruiken.
    Wat je wél kan doen, is een bestaand nummer (deels) van een nieuwe tekst voorzien terwijl je meezingt. Omdat het een bestaand nummer is, ken je de melodie ervan al, dus dat geeft je een mooie basis/houvast. Begin bijvoorbeeld met de 1e regel van een couplet gewoon mee te zingen, en daar dan een zelfbedachte (en correct-rijmende) 2e regel overheen te zingen. Gaat dat goed, dan kun je bijvoorbeeld over een Engelstalig nummer een Nederlandse tekst heen gaan zingen (die qua tekst en sfeer lijkt op het origineel – maar misschien ook wel helemaal anders is). Zo werk je op allerlei niveaus aan je handigheid om tekst op een melodie te zetten. En dat komt altijd van pas!
    Een andere manier waarop de nummers je kunnen inspireren, is dat je typische elementen uit populaire muziekstijlen kan gaan destilleren. Wat maakt een musicalnummer een musicalnummer? Wat kenmerkt een smartlap / powerballad / heavy metal nummer / etc.? Dat zorgt ervoor dat wanneer je een lied in die muziekstijl gaat zingen (bijv. omdat het publiek of de muzikant die stijl als input gegeven heeft), dat je dan makkelijk(er) de juiste basiselementen daarvan kunt neerzetten. En met name uit musicalnummers (omdat die vaak veel stijl-, melodie- en tempowisselingen hebben) haal ikzelf veel elementen die ik later weer in impro liedjes kan verwerken. Zo worden de impro nummers minder eentonig, en kan je ook makkelijker een verrassende wending bedenken (bijv. een tempo-wissel, een aparte ‘brug’, of een mooie modulatie). En het publiek denkt al snel dat je écht een totaal muzikaal genie bent dat je dit soort dingen uit het niets tevoorschijn kan toveren :-)

Kortom: zoek een auto, badkamer, of andere (kleine) ruimte waar je ongestoord kan gaan ‘jammen’, en ga lekker muzikaal aan de slag!

De mogelijkheid tot reageren is gesloten.