Beter impro zingen-tip: Gooi een muzikaal ‘balletje’ op…!

Er zijn allerlei manieren waarop je je zangtechniek & je muzikale improvisatie vaardigheden kan verbeteren en uitbreiden. De volgende tip is het best samen te vatten als: gooi eens muzikaal een ‘balletje’ op!

Wanneer ik al improviserend een lied aan het zingen ben, heb ik vaak eenzelfde beeld in m’n achterhoofd zitten: dat van een ritmisch-gymnastiek meisje wat zo’n bal de lucht ingooit, dan een hele ingewikkelde choreografie uitvoert, en daarna schijnbaar moeiteloos de bal op het juiste moment weer opvangt.

Bij improvisatie zingen, is ‘de bal’ voor mij het rijmwoord van de tweede regel die ik ga zingen.
Wanneer ik de eerste regel begin te zingen, zing ik de zin – qua inhoud – meestal gewoon zoals ik hem wil zingen: ik ben dan nog niet echt bezig met dat er nog een tweede, rijmende zin achteraan moet gaan komen. Het enige waar ik wél op probeer te letten, is dat ik de eerste zin afsluit met een woord waar vrij makkelijk op te rijmen is. Dus dat ie niet eindigt op een fijn woord als ‘herfst’, of zo ;-)
Wanneer ik de tweede regel begin te zingen, gooi ik de muzikale ‘bal’ de lucht in. Terwijl ik doorzing, ga ik (in m’n achterhoofd) snel op zoek naar een woord wat rijmt op het laatste woord van de eerste zin. Zodra ik iets heb wat ook maar enigszins past, stop ik met zoeken & kan ik ontspannen. Ik weet nu namelijk hoe de tweede regel zal gaan eindigen, en ben dus van mijn rijmstress af. De overgebleven tijd van de tweede regel kan ik nu min of meer vrij invullen, zolang ik maar zorg dat deze enigszins passend bij het rijmwoord uitkomt. Tegen de tijd dat ik aan het einde van de tweede regel ben, vang ik dan ‘de bal’ weer ontspannen op. En voilá: twee rijmende zinnen gezongen, zonder (al teveel…) stress!

Oké: deze handigheid komt zeker niet vanzelf. Maar je kan er wel op trainen. En naarmate je het vaker doet, gaat het ook steeds makkelijker. Heus!
Wat voor mij daarbij het fijnst is om te ervaren, is dat – omdat ik weet dat ‘t bijna altijd wel goed komt – ik ook steeds makkelijker vol vertrouwen ‘de bal’ de lucht in durf te gooien. Omdat ik weet dat er eigenlijk altijd wel iets is, wanneer ‘de bal’ weer naar beneden komt!
Door het wegvallen van de rijmstress, kan ik ook des te meer tijd & energie steken in het invullen van de zinnen zélf. Zodat het niet alleen rijmt, maar vaak ook nog eens ergens over gáát ;-)

Om af te sluiten, nog twee tips om het rijmen, resp. het omhoog gooien & weer opvangen van ‘de bal’, makkelijker te maken:

  • Ben je al begonnen aan zin 2, en komt er geen goed rijmwoord? Maak je tekst dan gewoon twee keer zo lang.
    Oftewel: wat je dácht dat zin 2 zou worden, wordt gewoon een verlenging van zin 1. Je smeert – ter plekke – deze hele tekstregel dus uit over twee delen. Zo kan je aan het einde van ‘zin 2’ (deel 2 v.d. 1e zin) opnieuw een (beter) rijmwoord uitkiezen. En je hebt daarna ook nog eens twee keer zo lang de tijd (namelijk 2 ‘zinnen’) om daar een rijmwoord bij te bedenken!
  • Ben je bijna aan het einde van zin 2, en komt er maar geen goed rijmwoord? Kies dan als rijmwoord hetzelfde woord als wat zin 1 heeft.
    Het is wat minder spannend dan echt een ander rijmwoord, maar het publiek valt het vaak niet eens op, en je hebt tenminste iets wat rijmt. Beter dát, dan enorm in de stress schieten!
    Of herhaal zelfs een deel van het einde van zin 1. En doe daarbij net alsof dat een van tevoren gepland ‘motiefje’ was: grote kans dat het publiek je echt een top-zanger vindt! :-)

Eén reactie op “Beter impro zingen-tip: Gooi een muzikaal ‘balletje’ op…!”

Opmerkingen zijn niet meer mogelijk.