“…(And) I Love You”: een fijne muzikale opwarmer

Op basis van een oefening die ik tegenkwam op een improv blog, ben ik tot de muzikale opwarmer “…(And) I Love You” gekomen.
Het is een oefening die heel makkelijk is, en heel fijn voelt om te doen: bij alle groepen waarmee ik hem tot nu gedaan heb, viel hij erg in de smaak. En bracht het een lekker positief gevoel in de groep. Wat wil je nog meer? :-)

Voor deze oefening heb je liefst een muzikant nodig. Eventueel kan je ook een paar spelers een eenvoudig koortje als achtergrond laten doen, maar een muzikant werkt fijner omdat dan alle spelers met volle aandacht mee kunnen doen.

Het is een oefening waarbij 2 spelers elkaar gaan toezingen. De tekst bestaat daarbij telkens uit 4 regels: de eerste 3 regels zijn in het Nederlands, en de 4e regel is altijd het Engelse zinnetje …(And) I Love You. Dat contrasteert namelijk lekker, is lekker duidelijk, en zingt gewoon nét een tandje fijner dan …(En) Ik hou van jou (vind ik tenminste :-) )

Zet iedereen in een kring, en wijs een startspeler aan. Deze speler & zijn rechter buurman, gaan de oefening doen. De muzikant zet nu een eenvoudige begeleiding neer (niet te snel, en een paar eenvoudige accoorden zijn vaak al genoeg).

De startspeler gaat nu 3 regels over de andere speler (spreek-)zingen. Die 3 regels hoeven nadrukkelijk niet te rijmen (dat scheelt bij veel spelers alweer een zorg!), maar het mag natuurlijk wel. De regels gaan over dingen die hij aan de andere speler goed / mooi / tof / leuk / bijzonder / etc. vindt. Alles is goed, als het maar positieve dingen zijn. De 4e regel – “…(And) I Love You!” – wordt als laatste met lekker veel passie gebracht ;-)
De andere speler doet vervolgens hetzelfde, maar dan over de startspeler. Ook hij eindigt met “…(And) I Love You”.
Een voorbeeld: “Je zingt zo mooi / Je lacht altijd zo vrolijk naar iedereen / En je laat altijd anderen mooi schitteren… / … And I Love You” (vooral het woordje “Love” kan je lekker lang trekken).
En zo ga je iedereen in de kring af.

Variaties:
  • Als het soepel gaat, kan de muzikant per paar van spelers de begeleiding wat gaan variëren. Qua tempo, stijl, en dergelijke;
  • Je kan deze opwarmer ook met meer dan 2 spelers tegelijkertijd doen. Een fijn aantal in dat geval is 4 spelers. Daarbij zingen de eerste 3 spelers de 4e speler toe.
    Elk van de eerste 3 spelers zingt daarbij 1 positieve zin over de 4e speler (wederom: zonder dat ze onderling hoeven te rijmen). Nadat de 3e zin gezongen is, zingen de drie eerste spelers samen …(And) We Love You!. Vooral als je daarbij de toegezongene bent, voelt dat echt heel erg lekker!
    Vervolgens schuift de startspeler in de kring 1 plek op, en herhaalt het zich: iedereen wordt dus als het goed is 1 keer toegezongen, en zingt voor 3 verschillende spelers 1 zin.