Kan het impro weerwolven verhaal ook ‘digitaal’?

De quote Anything in life worth doing is worth overdoing is met gemak mijn lijfspreuk. En dat heeft er nu toe geleid dat ik een compacte impro weerwolven ‘app’ gemaakt heb :-)

Weerwolven is een geweldig spel, wat ik al heel wat keren als spelleider in goede banen heb mogen leiden. En waarbij ik standaard gebruik maak van (zelf ontwikkelde) digitale ondersteuning, voor het aansturen van sfeermuziek, en om zaken bij te houden als wie welke rol heeft, wie geliefden zijn, en wie er nog leeft. Deze ‘app’ is ontstaan omdat ik graag dingen optimaliseer en uitpuzzel, en omdat ik (al zeg ik het zelf ;) behoorlijk handig ben in het bouwen van web tooltjes (o.a. de 24 uur klok en Impro Fruitmachine op mijn site, zijn ook uit deze ‘hobby’ ontstaan).

Binnenkort ga ik weer meer doen met Impro weerwolven, en dus vroeg ik me ook daarbij al snel af: zou een digitaal helpende hand hierbij handig zijn…?
Als spelleider/verteller heb je bij de improvisatie versie van het spel maar met 2 rollen te maken: Weerwolven en Burgers. Da’s op zich lekker overzichtelijk. Maar je moet wel nog steeds zaken bijhouden als wie er leeft (en wie niet meer…), wie de Weerwolven zijn, en wie zij als slachtoffer willen gaan uitkiezen. En het liefst wil je dat allemaal doen, zonder dat het de flow van het spel (c.q. de publiekservaring) beïnvloedt.
En zo is de impro weerwolven ‘app’ dus ontstaan.

Het enige wat je voor de app nodig hebt, is een browser op een moderne tablet (bijv. een iPad). Extra bonus: als je de pagina waarop de app staat een keer opgevraagd hebt, kan je daarna het allerdiepste bos (met zonder WiFi) inlopen: de app blijft ‘t gewoon doen. Zwarte magie, ik zeg het je! ^_^
En ja: in potentie kan zo’n app best vloeken met de sfeer van het spel. Dat speelt zich immers af in een ver en grijs verleden. In een tijd dat de rokken nog lang waren, en bitjes alleen door paarden gebruikt werden (zeg maar). Maar goed, biedt de tablet tijdens het spel aan de spelers aan in een wat afgeschermd hoekje (noem dat een ‘biechtstoel’ of ‘donker kapelletje’), en hij valt niet eens meer op…
En ik zie ook de positieve kanten. Want de app geeft je heel veel flexibiliteit (er hoeft bijv. geen papieren materiaal voorbereid te worden), en de mogelijkheid om op ieder moment nog zaken bij te sturen. De tijd die je daarmee vrijspeelt & de rust die je dat geeft, kan je volledig inzetten voor extra spelervaring richting het publiek. Beslist een plus, als je het mij vraagt!

Kortom: mijn antwoord op de vraag in de titel is een ja, maar ik ben ook benieuwd hoe jij er tegenaan kijkt. En misschien heb je zelfs nog wel een goede suggestie voor iets wat er nog ontbreekt. Laat het me weten!