Improdeo op de kinderboerderij

Vanmiddag heb ik meegewerkt aan een voorstelling van Improdeo. De voorstelling vond plaats op kinderboerderij “De Kakelhof” in Den Haag. Op deze boerderij werd een soort gezamenlijk feest/spelletjesmiddag gehouden van alle 10 de kinderboerderijen in Den Haag. Het thema van de middag was “Dieren in de kunst”. Het was een behoorlijk groot terrein, vrijwel middenin een woonwijk, en het was allemaal gezellig versierd, en er waren volop activiteiten.

Eén van die activiteiten was “improvisatietheater”. Dat waren wij dus! We hadden een optreden van een half uur om 1 uur, en om 3 uur. We waren met 2 mannen (Lieuwe, en ikzelf) en 2 vrouwen (Dorien en Odette). Lieuwe had veel ervaring met het spelen voor en met kinderen, terwijl ik en Odette dat helemaal niet hadden.
Om half 1 hebben we snel voorbesproken wat we wilden gaan doen qua opening en opwarmen, en qua games. Wat betreft games gingen we voor eenvoudige games, liefst met dieren-elementen erin, en ook liefst met veel publieksinteractie/-participatie. Dorien zou tijdens de 2 optredens de presentatie doen: dat was lekker duidelijk voor ons, maar ook voor de kinderen.
Het podium wat ons ter beschikking stond was klein (6 bij 3 meter of zo), maar we konden er prima mee uit de voeten komen. Voor het podium stonden 3 rijen banken waarop plaats was voor circa 40-50 personen. Ik denk dat we op piekmomenten zo’n 30-40 kijkers en kijkertjes hadden, en op rustige momenten zo’n 15 man publiek.

Om 1 uur begonnen we. Het opwarmen verliep goed, en we hadden al vanaf de start 2 kinderen (een jongen en een meisje) die niet van het podium af te slaan waren, wat goed uitkwam omdat hun enthousiasme aanstekelijk werkte op ons & op het publiek. We hebben tijdens het eerste optreden ‘maar’ 2 games gespeeld, maar het publiek vond het allemaal wel erg vermakelijk. Mijn medespelers zeiden dat ik de kinderen erg aan het lachen maakte toen ik als bange, jonge jager de boom inklom (letterlijk,want er stond een kleine boom pal naast het podium) op de vlucht voor een enge Grizzlybeer :-) Het half uur speler was echt voorbij voor we er erg in hadden. Zeer positief!

Daarna hadden we ca. 1 1/2 uur om te pauzen en rond te lopen. De organisatie had keurig lunchpakketjes voor ons geregeld, dus dat was ook erg positief. We hebben onder het genot van de broodjes met elkaar staan te beppen. Ook zijn we nog rondgelopen om bij de andere activiteiten te neuzen. Ik moet zeggen dat het er allemaal erg leuk georganiseerd uitzag. De kinderen konden o.a. een hele rits oud-Hollandse spellen spelen, die voor de gelegenheid met een dierenthema opgeleukt waren. Verder liepen er diverse mensen rond die verkleed als beest waren, en er liep een clown rond die ballonfiguren maakte (en waarmee dus het halve terrein rondliep!). Om 2 uur was er nog een demonstratie door een paar agenten over de kunsten van hun bewakingshonden, wat erg leuk was om te zien. Vooral als zo’n man in een beschermend pak flink door zo’n hond besprongen wordt, ziet dat er toch erg indrukwekkend uit. Dorien merkte daarbij op dat er vast vannacht een paar kinderen slecht kunnen slapen door de beelden van woest bijtende en blaffende herdershonden…!

Om half 3 besloten we om wat te gaan opwarmen, zodat we om 3 uur niet ‘koud’ zouden beginnen. De laatste warming-up oefening die we daarbij deden was een vrij standaard “Freeze Tag“. We deden deze warming-up vooral voor onszelf, maar omdat we hem op het podium deden, zaten al snel bijna alle rijen vol met geboeid kijkende kinderen! We besloten om dus gewoon maar iets eerder te beginnen met de tweede voorstelling.
De tweede voorstelling verliep rommeliger en chaotischer (vonden we met z’n allen achteraf), maar de kinderen hebben zich wel vermaakt. Omdat een enkele game wat langer werd dan gepland of wat trager verliep dan gepland, zaten we halverwege ineens met half-lege bankjes… Uiteindelijk besloten we met een game waarbij we gezamenlijk een niet bestaand sprookje vertelden, met hulp van enkele kinderen uit het publiek. Daarbij gebruikten we, voor het eerst, een microfoon. Prompt zaten de bankjes weer bijna helemaal vol (leermoment voor de volgende keer dus ;-)! Na een afsluitend lied op de wijs van “Ik zag 2 beren…” was het alweer voorbij.

Ik heb me vandaag prima vermaakt. Het optreden voor kinderen viel me erg mee, hoewel het zeker nog wel spontaner en vlotter kan. Maar het begin is er! Het was ook een erg relaxte middag, mede ook omdat de sfeer op de kinderboerderij erg relaxed was (waarbij het prachtige weer ook zeker een positieve rol vervuld heeft). Na met de 3 andere spelers nog een ijsje gegeten te hebben, zijn we allemaal weer huiswaarts gegaan. Bij het afscheid kregen we van de organisatie ook nog allemaal een Irischeque als dank, wat ik erg netjes vond (niet dat het nodig was…).
Al met al dus weer een leuke Improdeo voorstelling. Als het kan wil ik zeker dit jaar nog een voorstelling voor Improdeo doen, want het is toch wel erg leuk om te doen.