Hooray for Bollywood!

Bollywood films…? Zijn dat niet van die films waarin ze om de paar minuten met een half dorp staan te dansen?. Dat is denk ik een beeld wat veel mensen van “Bollywood” hebben. In ieder geval ondergetekende :-)

Vanmiddag heb ik – in het kader van Impro Amsterdam 2012 – de workshop Bollywood Improvised Musical gevolgd. Die werd verzorgd door twee leden van de Indiaase improv groep Improv Comedy Mumbai.
En dat heeft me een heleboel over Bollywood geleerd!

De workshop was min of meer half ‘theorie’ en achtergrond informatie, en half improv. De achtergrond informatie was erg interessant om te horen, en werd ook geïllustreerd aan de hand van allerlei filmfragmenten. Het ‘vooroordeel’ dat Bollywood films – in ieder geval naar onze Westerse smaak – erg over-the-top zijn, werd daarbij wel bevestigd. En dat er veel gedanst wordt, dat klopt ook. Sterker nog: tot zo’n 10 jaar geleden, waren er niet echt Indiaase films waarin niet gezongen werd. En nog steeds gelden Indiaase films zonder zang (in dat land) als ‘art house’ films. Dat zegt wel iets!
Daarnaast kwamen er nog volop onbekende feiten en weetjes voorbij. Wat je in potentie bij het neerzetten van ‘Bollywood’ weer erg kan helpen om niet alleen maar wat uiterlijke ‘maniertjes’ neer te zetten, maar ook de passende onderliggende structuur. Altijd fijn!

De twee docenten legden ook uit welke standaard opbouw er vaak in Bollywood films zit (die structuur ligt namelijk sterk vast – maar dat wil het publiek ook!). Hoe de rolverdeling tussen man en vrouw is. Wat een ‘item girl’ is (feitelijk: de sloerie…) en wat ‘the good girl’ is (feitelijk: het brave, übergoeie, en zedige meisje, wat uiteindelijk wél altijd bij de mannelijke hoofdpersoon in de prijzen valt). Ook leerden we hoe de basis dansen in elkaar steken, wat typische bewegingselementen zijn, en waarom allerlei zaken rond kussen en, ehm, ‘vrijen’, wel volop gesuggereerd maar nooit echt getoond mogen worden. En nog veel meer. Erg leerzaam, vond ik!

Dus mocht er in de toekomst iemand bij een theatersportwedstrijd (of andere improvisatietheater voorstelling) Bollywood roepen, dan ben ik in ieder geval een heel stuk beter daarop voorbereid!
Mocht je dit roepen, wees dan wel voorbereid op mijn onmiddelijke, snedige tegenvraag: “Bedoel je de Noord- of Zuid-Indiaase Bollywood-variant?”. Waarop jij het antwoord dan niet weet, en dat moeten we dan natuurlijk via een massale dans van ons afdansen en -zingen ;-)