Het “Ja, én…” van regisseren

Wil je graag een improvisatietheater groep gaan leiden als vaste docent? Of de regie gaan voeren over een (serie van) improvisatie voorstelling(en)? Dan is het boek Directing Improv van Asef Ronen zeker een aanrader!

In het boek komen alle aspecten van het regie proces aan bod. Denk daarbij o.a. aan manieren waarop je het beste kan (side-)coachen & feed-back kan geven.
Maar ook: hoe vind je (geschikte) groepsleden voor de groep? Hoe zorg je dat er een goeie chemie tussen spelers ontstaat & hoe hou je die daarna in stand? En hoe ga je om met spelers van verschillende leeftijden (specifiek ook: kinderen) & ervaringsniveaus?
Hoe kom je tot het best passende spelformat voor jouw groep & dat wat men wil gaan neerzetten? Wat is de rol van ondersteunende rollen, zoals de muzikant/muzikaal leider en de (licht)technicus (die ook als extra spelers gezien en behandeld kunnen worden)?

De schrijver benadrukt daarbij keer op keer dat hij je veel advies kan geven (en dat doet hij ook!), maar dat iedere groep ook weer anders is. En dat ook iedere regisseur weer anders is. Dus het is belangrijk om te ontdekken wat jouw regie-stijl is (dan wel gaat worden). Maar ook om te ontdekken wat de speel- en leer-stijl van jouw groep (en de individuele spelers daarin) is. En daar is geen vaste formule voor te geven: dat blijft uiteindelijk toch een proces van uitproberen & zien wat werkt (en wat niet). Heel erg des improvisatie, dus! ;-)

Directing Improv leest prima weg, en bevat volop waardevolle tips & informatie. Een paar van de besproken zaken zijn op zich wel wat specifiek voor de V.S. & voor improv. Maar over het algemeen kan je wat er in het boek staat zondermeer ook toepassen bij de vormen van improvisatietheater die we in Nederland spelen (zoals bijv. Theatersport, en div. lange impro vormen).

Het boek is te koop via de site van YESand Publishing. Omdat het uit de V.S. verzonden wordt, komen er wel nog redelijk wat verzendkosten bij. Mijn tip: de verzendkosten zijn bij het kopen van 2 boeken net zo hoog als wanneer je er 1 koopt. Bestel er dus één extra, en geef dat tweede boek aan iemand cadeau! Of verkoop ‘t via Marktplaats of bol.com ;-)