B.T. zegt tegen “JA!” zeker geen nee…!

Wanneer je als impro groep al een tijd samenspeelt, zit je – vaak zonder dat je het weet – op een soort goudmijntje. Je kent namelijk elkaars spel heel goed, en je kan dus volop waardevolle dingen zeggen over wat iemands spel goed maakt. En ook over waar mogelijk nog ruimte voor groei zit – iets wat je altijd makkelijker bij een ander ziet, dan bij jezelf. En dat is precies waar de JA!-training om draait: elkaar feedback cadeautjes aanreiken, zodat je tot nieuw & nóg beter spel kan komen!

Sinds een aantal weken verzorg ik bij Bruin Tapijt uit Amersfoort de JA!-training. Ik verzorgde al een tijd reguliere trainingen bij ze, en ik had ze gepolst of wellicht de JA!-training niet ook iets voor ze was. Toen ik ze uitlegde wat het inhield, waren ze meteen enthousiast. En nu we een aantal rondes ervan gedaan hebben, zijn ze dat nog steeds!

De rode draad die tot nu toe door de ervaringen loopt van de (twee) hoofdrolspelers van iedere trainingsavond, is dat ze het vooraf toch best wel spannend vonden, maar dat ze áchteraf blij zijn dat ze het gedaan hadden.
Die positieve ervaring zat hem dan volgens hen o.a. in dat ze nu écht door konden gaan op zaken (want je bent minimaal 1 uur lang bezig met op jouw afgestemde oefeningen en speelvormen). En dat ze allerlei nieuwe spelmogelijkheden ervaren hebben: mogelijkheden waarvan ze vaak een gevoel hadden van dat is waarschijnlijk niets voor mij of dat kan ik vast niet. Het is natuurlijk supermooi voor de speler om dan te ervaren dat ze het wél kunnen & wél in huis hebben.

Vanuit de ‘kijkers’ (lees: teamgenoten) was er ook volop waardering. Ze vonden het o.a. mooi om te zien dat de spelers de uitdaging van de training vol aangingen. En ze waren zeer te spreken over het nieuwe & heel andere spel dat men bij die spelers zag: dit moet je echt vaker neerzetten – dit is supermooi, en we hebben zoveel nieuwe dingen van je gezien!. Daarnaast werd er ook veel gelachen, en soms zelfs ook een traantje weggepinkt.

Voor mij als trainer zijn al deze positieve resultaten ook heel fijn om te zien. De JA!-trainingen zijn een stuk arbeidsintensiever qua voorbereiding & om ze te geven. Dus dan is het érg positief wanneer al dat werk tot zichtbaar mooie resultaten leidt! Of zoals één van de spelers het omschreef:

Het gekke is dat met terugwerkende kracht de aandachtspunten langzaam helder worden. Dat is dus meteen de kracht van de training. Ik kan hem eigenlijk nu al aan iedereen aanraden!