De eerste Stemvorming les

Gisteravond was de eerste van 7 lessen van de cursus “Stemvorming 1”. Er bleek een flinke opkomst te zijn, want ik denk dat we toch al gauw met een man of 18-19 aan de cursus meedoen (volgens de docente zaten alle “Stemvorming 1” cursussen zo vol). Hoewel ‘man’ niet helemaal de juiste uitdrukking is: van alle aanwezigen zijn er namelijk maar 2 man (inclusief ikzelf). Het merendeel van de cursisten bestaat namelijk uit studentes (and it shows), wat op zich ook weer niet zo vreemd is, als je weet hoeveel korting zo op de cursusgelden krijgen: waar ik 60 Euro voor de cursus betaal [Gert: ik zat er hier dus 30 Euro naast], hoeven zij maar 27,50 te betalen. Leeftijdsdiscriminatie, dat is het!

De docente, Willy, is een erg leuke vrouw, een komt over als een vrolijk en kleurrijk type. Ze heeft blijkbaar flink wat TV, theater en zang-ervaring, dus ze zal vast weten waar ze mee bezig is ;-) De eerste les was een typische introductieles. We deden wat eenvoudige ademhalingsoefeningen en wat stem opwarmoefeningen (lees: toonladders en accoorden zingen). Daarbij bleek al snel dat ik een flink stuk onder de overige aanwezigen zit qua toonhoogte (of is het toonsoort? of iets anders? ik ben geen musicus…), maar dat vinnik niet erg. Laag moet er ook wezen :-) Qua bereik hoef ik me niet te schamen, merkte ik al, en qua hoe-lang-kan-ik-een-toon-aanhouden ook niet: beide vaardigheden werden met de hele groep getest, en daar zit ik telkens bij de laatsten. (Doet dat er wat toe dan? Niet echt, maar stiekem vind ik het wel leuk!)
We hebben met de groep ook de eerste doorloopjes gedaan van een Franse canon (die we de komende weken nog vaker gaan doen) en een lied van Sheryl Crow getiteld “Strong Enough” (waar we de komende weken ook nog meer mee aan de slag gaan).

Al met al een echte startcursus, die vooralsnog helemaal aan de verwachting voldoet. Jammer dat de cursus maar 7 weken lang is, en per avond maar 1 uur duurt…