“Net als in de film…”: zet muziek in als extra speler

In de filmwereld weten ze het al lang: muziek kan in een scène een extra speler zijn. Mooie & belangrijke momenten worden daarom voorafgegaan, onderstreept, en/of weer in herinnering geroepen, via de kracht van muziek.
Ook bij improvisatietheater kunnen we volop van (bestaande) muziek gebruik maken. Voor het oproepen van emoties bij spelers én publiek. Voor het genereren van spelimpulsen en -ideeën. En voor verrassende wendingen. Dus zet ín die extra speler, en het wordt net als in de film… :-)

Net als in de film… kan als workshop, maar ook in de vorm van één of meer trainingen aangeboden worden. En biedt (leer)mogelijkheden voor zowel beginnende als gevorderde spelers.

Méér met muziek doen dan zingen

Muziek wordt bij improvisatietheater meestal ingevuld in de vorm van impro zang. Alleen… niet iedereen is een goede (impro) zanger, of houdt ervan om te zingen. Maar (bijna) iedereen houdt wél van muziek. En zo is Net als in de film… ontstaan!

Want wie herkent dit niet: je hoort de soundtrack van een film, en je ziet de scène waar de muziek bij hoort gewoon meteen weer voor je. Waarschijnlijk roept het ook allerlei emoties bij je op. Misschien krijg je er zelfs wel kippenvel van… En het bijzondere is: die laatste twee dingen gebeuren vaak zélfs wanneer je de film niet eens gezien hebt! Want muziek dóet iets met je. En heeft daarvoor – zeker in het geval van filmmuziek – meestal geen woorden nodig.

Samen gaan wij daarom volop met voorbespeelde muziek aan de slag. Hiervoor maak ik gebruik van de zeer uitgebreide muziekbibliotheek die ik in de afgelopen jaren opgebouwd heb: musical, metal, meeslepend piano solo’s, muzak, pompende techno, broeierige jazz, overdonderende trailer muziek, old skool Hollywood orkestmuziek – er zit écht van álles in!

Inspiratiebron voor veel nieuw spel

Zwart-wit momentAls er iets is wat ik bij deze trainingen telkens weer zie terugkomen, dan is het hoe de muziek spelers tot compleet nieuw spel inspireert: ze zijn niet meer aan het dénken wat ze moeten doen, ze voelen het! Wat weer volop tot positieve & verraste reacties leidt bij medespelers/publiek. En daar doen we ‘t allemaal voor, toch? ;-)

Muziek kan als extra dimensie op heel veel manieren bij improvisatie ingezet worden. Zo kan je bijvoorbeeld bestaande theatersport games een compleet nieuw jasje geven. En bij middellange vormen en lange vormen, kan muziek heel mooi gebruikt worden voor filmische intro’s, overgangen, en/of eindes.

En gebruik van bestaande muziek heeft als voordeel dat je deze makkelijk aan een training of voorstelling kan toevoegen. Dat is extra handig wanneer je (een keer) niet de beschikking over een muzikant hebt!

Interesse?

Klinkt deze opzet jou als muziek in de oren? Kan je niet wachten om te ervaren wat je hiermee allemaal kan gaan doen? Neem dan contact met me op.