Wat wil ik (c.q. mijn karakter)? Wat voel ik? Wat zijn wij van elkaar? Wat ga ik als volgende doen? Wat ga ik zeggen? Allemaal vragen die spelen bij het starten, verder ontwikkelen, en afronden van een scène. En bij het spelen van de karakters daarin.
Weet je wat het mooie is? Alles wat je daarvoor nodig hebt, is al in de scène en in het moment aanwezig. Je moet het alleen (nog) leren zien, leren voelen, en leren uitspelen. En hoe dat werkt, dat ervaar je bij deze training!
Kijken. Voelen. Reageren. Verwoorden. kan als workshop, maar ook in de vorm van één of meer trainingen aangeboden worden. En werkt zowel voor beginnende als gevorderde spelers.
Alles is er al!
Impro spelers denken nog wel eens dat je veel trainingen moet volgen, of heel veel games moet kennen, voordat je overtuigende en interessante scènes kan spelen. En die zaken helpen op zich ook (begrijp me goed!), maar ze zijn – denk ik – geen noodzakelijkheid. Als je jezelf openstelt voor wat er is, en oog houdt voor waar het om draait, dan kun je al snel heel veel (meer) neerzetten. Kwestie van kijken, voelen, reageren, en verwoorden!
Je kan onder meer al grote winst boeken, door krachtig te beginnen: geef je scène een vliegende start door de eerste zin, en liefst ook de reactie daarop, er meteen écht toe te laten doen. Geen uitstel of opvulspel, maar een duidelijke persoonlijke/emotionele uitspraak. Die de ander ontvangt & verder ontwikkelt op basis van wat die uitspraak met hem doet, en gezien door de lens van jullie relatie.
En waar baseer je zo’n sterke start dan op? Op een slim uitgevraagde suggestie van het publiek, op wat je op dat moment waarneemt, op de mise-en-scène, op muziek, op een voorwerp, op een credo, op iemand die je kent, etcetera. Echt: de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. En je kunt hierop prima trainen!
Als die basis eenmaal staat, ben je er feitelijk al. Daarna is het een kwestie van die zaken – en de focus daarop – vasthouden. En ze op de juiste manier vergroten & versterken. Het goede nieuws daarbij is: er zijn volop oefeningen en speelvormen om je dat te leren én te laten ervaren.
En heb je die basis eenmaal goed onder de knie (of beheers je die al), dan vormt die een mooie opmaat tot diverse middellange en lange vormen (zoals de Pretty Flower). Daarin is keuze genoeg, dus er zitten er altijd wel een aantal bij die prima passen bij jou & jouw team.
Interesse?
Wil je graag met de hiervoor genoemde zaken aan de slag? En/of wil je aan de slag met hieraan gerelateerde middellange en lange vormen? Neem dan contact met me op.