Theatersport: kort & krachtig

Ooit eind jaren ’70 bedacht door Keith Johnstone, om het spel van toneel acteurs minder rigide & boeiender te maken. En – zeker in Nederland – al jarenlang bijzonder populair vanwege het snelle spel, de humor, en de vele games.

Theatersport is een zogenaamde korte vorm van improvisatietheater. Want een gespeelde scène duurt niet langer dan een minuut of 5.

Wanneer het als voorstelling gespeeld wordt, is de standaard opzet dat er 2 teams het tegen elkaar opnemen in een ‘wedstrijd’. Wat niet écht een wedstrijd is (tenminste, als het goed is ;-) ), maar naar het publiek toe wel zo gebracht wordt. Een beeld dat alleen maar versterkt wordt door de aanwezige rechters! Maar in werkelijkheid werken de beide teams juist zo goed mogelijk samen om zo het publiek een fantastische voorstelling te bezorgen.

Standaard is er ook altijd een presentator aanwezig die de hele voorstelling soepel & met een lekker positieve vibe laat verlopen. En vaak is er ook nog een top muzikant aanwezig, als een muzikale kers op de Theatersport-taart.

Zullen we een spelletje doen?

Eén van de belangrijkste bijdrages aan de populariteit van Theatersport, zowel bij publiek als bij de spelers, zijn de games: zeer uiteenlopende spelvormen, in allerlei soorten en maten, en met heel veel of juist zo goed als geen spelregels.

Johnstone bedacht ooit de eerste games om zo toneel acteurs te dwingen om op een heel andere manier te spelen dan ze gewend waren. Door ze uit hun comfort zone te halen, ontdekte ze nieuwe mogelijkheden, en konden ze ook veel soepeler inspelen op onverwachte zaken (bijv. een tegenspeler die zijn tekst even helemaal kwijt is).

Ondertussen zijn games een heel eigen leven gaan leiden. Veel Theatersport spelers zijn er helemaal weg van. Behoorlijk wat (ervaren) spelers van andere vormen van impro (m.n. lange vormen), halen hun neus er juist voor op. Omdat ze het meer zien als Spielerei. Of als ‘oefenwieltjes’ waarmee ze absoluut niet geassocieerd willen worden.

Iedereen kan meedoen: ook jij!

Improvisatie, en zeker Theatersport, zijn zeer populair geworden bij het grote publiek.

Eén belangrijk reden daarvoor is ongetwijfeld dat de basis van improvisatietheater eenvoudig door bijna iedereen aan te leren is.

Voor de games geldt min of meer hetzelfde: veel ervan hebben maar een paar regels, en die zijn vaak ook heel helder. Daarnaast hebben games gewoon een enorme fun factor: die zorgt ervoor dat (vroeg of laat) iedereen vanzelf mee gaat doen. Zelfs degenen die bij aanvang nog riepen dat dit allemaal niks voor hen is :-)

Dit alles samen, heeft er ook voor gezorgd dat er volop workshops rond deze impro vorm worden aangeboden. Waaronder ook door Durf te improviseren! ^_^