My First Theatersportfoto’s

Afgelopen zaterdag was er een thuiswedstrijd van KEK_. Bij deze wedstrijd ben ik druk aan de slag gegaan. Niet als speler, maar als… fotograaf!

OrkestjeTot nu toe werden deze foto’s altijd gemaakt door mede-KEK_er Ale. En zoals je op z’n Flickr pagina kunt zien: dat doet hij heel erg mooi. Omdat hij echter in januari voor ongeveer 2 jaar naar New York vertrekt (hij wel ;-), en ik ook van fotograferen houdt, heb ik aangeboden om het ook eens te proberen.
In het verleden heb ik bij wedstrijden van Badmutz wel eens foto’s gemaakt. En Gert heeft ook meer dan eens foto’s gemaakt. Maar dat was – met alle respect voor de gebruikte camera’s – toch roeien met beperkte riemen. Omdat ik sinds kort een hele mannelijke spiegelreflex camera heb, met daarbij in ieder geval toch een behoorlijk snelle 50mm. lens, wilde ik het wel eens proberen. Het feit dat dit dezelfde lens + camera is die Ale ook meer dan eens gebruikt heeft voor het maken van de KEK_ foto’s, sterkte me in het vertrouwen dat het moest kunnen…!
Dus zaterdag ben ik met de camera + 2 lenzen (een 50mm. plus een 17-70mm. lens – voor wie het weten wil) + een monopod (1-poots statief) naar de wedstrijd gegaan. Daar kwam ik er al snel echter dat dat nog heel erg hard werken is! Iedereen snapt natuurlijk wel dat je met een (zeer) beperkte hoeveelheid licht moet werken. Maar dat het bij vlagen _zo_ weinig zou zijn, had ik weer niet verwacht. En de hoeveelheid varieert soms ook nog per minuut, wat het kiezen van de juiste instellingen er niet makkelijker op maakt.
Uiteindelijk heb ik het meeste succes gehad bij de stand waarbij ik met een vaste sluitertijd werkte (meestal tussen de 1/100ste en 1/250ste deel van een seconde). Bij die snelheid kon ik nog behoorlijk scherpe foto’s maken, die niet zo donker – of juist overbelicht – waren dat je er niets meer aan had. Ook merkte ik dat ik ‘uit de hand’ vrijer ben in mijn composities, maar dat ik bij gebruik van de monopod toch echt veel meer (enigszins) scherpe foto’s kon maken. Zo’n vaste hand heb ik dus toch echt niet!
Ik heb er wel flink op los geknipt, want aan het einde van de avond was de geheugenkaart helemaal vol met 312 (RAW) foto’s. Omdat ik halverwege de avond van lens gewisseld had, was dat wel een behoorlijk divers geheel geworden.

Omdat ik de foto’s noodgedwongen op een hoge ISO instelling (3200) heb moeten schieten, en omdat de meerderheid van de foto’s toch in enige mate over- of onderbelicht was, ben ik de hele zondag nog zo’n beetje bezig geweest om ze m.b.v. Photoshop na te bewerken. Omdat de foto’s in RAW formaat geschoten zijn, wil dat gelukkig wel best. De nabewerking komt vooral neer op het corrigeren van de belichting van de foto, en het verwijderen van zoveel mogelijk van de ‘grove korrel’ m.b.v. de Noise Ninja plugin. Ook helpt goed bijsnijden een heleboel om tot een mooie compositie te komen.
Daarnaast heb ik behoorlijk wat foto’s geconverteerd naar zwart-wit opnames. Soms omdat dat de korreligheid het mooiste verbloemde, maar soms ook omdat het gewoon mooiere foto’s opleverde (in sommige foto’s leidde de kleur teveel af).

De resultaten van al dat harde werken vind je in de Flickr fotoset KEK_ vs. D.O.G.M.A. 25-10-2008. Het was nog een heel werk voor me om tot de circa 50 foto’s te komen die je nu in de set vindt: een harde selectie maken uit veel foto’s valt me vaak zwaar, omdat ik zoveel foto’s de moeite waard vind…
Ik ben erg content met deze foto’s: er zitten een aantal hele mooie tussen, en het heeft me zeker lekker gemaakt om dit vaker te gaan doen. Ik weet een volgende keer ook weer net wat beter waar ik op moet letten, en ook welke shots waarschijnlijk het beste werken. Ik heb er nou alweer zin in!

Eén reactie op “My First Theatersportfoto’s”

  1. Nou _ik_ vind ze gaaf.
    Er zitten een heleboel mooie sfeervolle verhalende foto’s bij.
    En hoewel ik altijd meer van de kleurtjes ben, zag ik een paar hele mooie in zart-wit.
    Mooi spul Björn!

Opmerkingen zijn niet meer mogelijk.